Kad problemi pokucaju na vrata, ljubav često izlazi kroz prozor

Životni stil

Živimo u vremenu ekonomske i moralne krize. Sve što je sveto u svijetu nemorala, postaje poželjno i prijeko potrebno. Koliko puta ste čuli da se ljubavna priča poput balona od sapunice raspršila u naletu životnih problema. 

Većina veza na početku izgleda bajkovito sve dok problemi ne pokucaju na vrata. U trenucima poteškoća najbolje se mogu prepoznati karakterne osobine i snage partnera.

Disfunkcionalne veze kojih je u današnje vrijeme bezbroj održavaju odnos iz različitih motiva. Očekivanja partnera su često različita i u većini slučajeva protkana samoljubljem iza kojeg se kriju puno dublji problemi i nerazriješeni odnosi iz prošlosti.

Recite dosta

Bezbroj puta ste vidjeli ili dijelite osobno iskustvo u kojem narcisoidan muškarac održava vezu – brak sa ženom ovisnom o odnosu. Dvije osobe koje dolaze iz disfunkcionalnih obitelji na žalost ne mogu dati ništa drugo osim disfunkcionalne ljubavi jer za ostalo nemaju kapaciteta.

U praksi ovisnost o partnerskom odnosu češće pokazuju žene, nego muškarci. Žene su te koje pokušavaju požrtvovnošću, dobrim ponašanjem i ugađanjem zadržati odnos u prividno dobrom stanju. Takve žene traže samopouzdane, šarmantne muškarce sa „stavom“.

Nažalost, iza takvih muškaraca kriju se osobe koje imaju niz neuspjelih veza, nepouzdane su i u konačnici nemaju kapaciteta za pružanje-uzimanje ljubavi.

Slatkorječivost pomiješana s hormonima, uz poželjnu dozu šarma, čini čuda.

Drama, konflikt, kaotična stanja uvjetovana životnim poteškoćama, samo su neki od scenarija disfunkcionalne veze/braka.

Osjećaji u nedokučivim dijelovima duše

Većina će pomisliti kako su stvarni životni problemi objektivan razlog za reakcije. Nažalost, istina je sasvim drugačija.

Disfunkcionalni partneri koji njeguju disfunkcionalne ljubavi u trenucima najmanje životne krize nemaju kapacitete za realno sagledavanje poteškoća i zajedničko pronalaženje rješenja. Na površinu u kriznim situacijama izlaze bolna i potisnuta sjećanja, osjećaji koji nisu nikada prorađeni, prikriveni strahovi i nemiri koji čekaju negdje u kutu kako bi nenajavljeno iskočili na površinu. Za njih su problemi samo paravan za razotkrivanje istine o ljubavi koja nije pronašla mjesto u njihovim srcima.

Autorica: Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zdravstvenom Veleučilištu

Foto: Imagine Images, Pixabay

Kad problemi pokucaju na vrata, ljubav često izlazi kroz prozor


Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje