Nikad se ne pravdajte, i na prozivke se samo osmjehnite: 8 načina da se nosite sa manipulatorima

LIFESTYLEImati posla sa osobom koja je manipulativna zna da bude prava borba. Pitate se kako ispravno postupiti i šta je u redu za činiti. 

Ponekad se dešava da ne prepoznamo odmah da imamo posla sa manipulatorom. Dok ponekad smo možda toga i svjesni, ali donekle smo “osuđeni” provoditi barem dio vremena sa njom, jer nam je npr. to radni kolega. Ovo su neki od načina kako prepoznati i nositi se sa manipulatorom: 

1. Želi da prebaci krivicu na vas: Kada u vašoj konverzaciji čujete fraze poput ” Ja sam uvijek, ti nisi nikada..”, ili “Uvijek griješiš, kako ja nikada ne griješim”. Jasno vam je da ovakva osoba želi da vam nametne kako je ona nasprem vas bolja i odgovornija. 

Najbolji način da odgovorite na ovakvo nešto jeste da se osmjehnete, to će ih zasigurno razljutiti, jer su očekivali vaše opravdanje.  2. Pokušava vas nadjačati: Kada zna da nije u pravu, ovakva osoba pokušava da vas nadjača u razgovoru i da vas “bombarduje” pitanjima. 
Na taj način pokušava da sebe izdigne, a vas ponizi. Takođe, u ovakvim situacijama najbolje bi bilo da odgovarate jasno i kratko, bez potrebe da bilo šta dokazujete.  3. Sarkastična je: U sarkazmu nema ništa loše, ali kada je umjeren i nije uvrijedljiv. 

Ovakva osoba spremna je da vas ponizi pred drugima tako što će vam npr. reći “Danas si jako lijepa, ali to je zato što nisam stavio/stavila naočare”. Takve i slične fraze su njima smiješne i misle da su vas ponizili. 
Međutim, na taj način samo ponižavaju sebe, nema potrebe da im pružate mogućnost za raspravu.  4. Skolne su laganju: Ovakve osobe se vode frazom: “Nekoliko puta izgovorena laž, postaje istina”. Spremni su da vas ubjeđuju u nešto što nije tako ili što se nije desilo. 
Koriste svoje manipulativne moći i radnje, kako bi vas ubjedili u nešto. Vremenom se i vi počnete pitati ko je u pravu, i ko govori istinu. 5. Vole da vrše pritisak: Osobu koja nije sigurna u nešto i koja je zbunjena najlakše je ubjediti u nešto. To je za njih odličan teren i uživaju u tome. 
Oni su spremni da takvo vaše stanje iskoriste u svoje svrhe i traže nešto od vas ili vas nagovore na neke radnje koje oni ne žele odraditi.  6. Prave paniku bez razloga: Spremni su da npr. naprave čitavu frku oko nečega što uopšte i nema smisla. 
Nešto ste trebali završiti sutra, a danas već vam stvaraju nervozu kako ste neodgovorni i nećete stići. Jednostavno, samo rade na tome da vas sputavaju. Za njih je podrška strani pojam.  7. Ubjeđuje vas da malo vrijedite: Ovakve osobe su itekako sklone da vas omalovažavaju pred drugima. 
Sve što vi predložite ili date ideju, to je za njih bezveze i žele to nešto vaše da ospore. Vi možete u tom trenutku da se osjećate manje vrijedno i da nemate samopozdanja. To nemojte dozvoliti, i jasno dajte do znanja takvoj osobi da su za vas vaše ideje dobre, i da vam je bitno mišljenje i drugih ljudi. 
Manipulator sigurno ne očekuje da mu se jasno suprostavite. Pažljivo pročitajte neke od navedenih znakova i provjerite da li imate takvih osoba u okruženju. Sa njima je najvažnije da komunikaciju svedete na minimum i da jasno zante koliko vrijedite. 
Takođe, jasno dajte do znanja da sa vama ne može kako želi, i kada je potrebno pokažite vaš stav. Na prozivke se samo nasmješite i vjerujte da nećete biti pogodno tlo za djestvo ovakve osobe.Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin – www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Preporučeni sajt

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.