Nikome ne dugujete svoju pažnju

Životni stil

Kad nekoga volite, želite da mu poklanjate svu svoju pažnju. Nastojite da odvojite što više vremena možete, da biste sa tom osobom proveli što ispunjenije trenutke, a kad niste sa njom, razmišljate o njoj, brinete i želite joj sve najbolje.

Želite da joj budete na raspolaganju, želite da zna da može računati na vas u svakom trenutku, da ćete je uvek saslušati, razumeti, utešiti. Želite da joj pokažete da vam nikada nije dosadna i da vas ne opterećuje, da je uverite da ćete je uvek voleti. Želite da rešavate njene probleme, da joj pomognete i slavite njene pomake i uspehe – čiji ste vi deo.

A onda se nešto dogodi i vi više niste zajedno, osoba kojoj ste posvetili toliko pažnje i vremena, jednostavno više nije tu, ne traži vašu podršku i pomoć, ne treba joj vaša ljubav, od koje se izgleda zamorila.

Pitate se kako ste došli dotle, kako ste se toliko posvetili i vezali za pogrešnu osobu. Ili je nešto kod vas pogrešno, u načinu na koji iskazujete svoju ljubav i privrženost.

Verovali ste da je cena ljubavi to da više dajete, da više slušate nego što govorite i da ostanete nedorečeni i govorili ste sebi da ste srećni što uopšte imate priliku da nekome budete podrška i da nekoga volite i brinete o njemu. Valjda to dugujete onima koje volite – svoje vreme i pažnju. Svoju dušu.

Ali, to nekako nije u redu. Nije istina. Jedino što dugujete i to sebi i nikome drugom, jeste poštenje i istina. Istina je da vaša ljubav ne može živeti od vazduha, jer ljubav je ono što ljubav čini. I da ne možete neprestano biti vi ona osoba koja čini, koja daje, dok druga strana jedino prima. I ne uzvraća. Ili uzvraća nedovoljno i neadekvatno. Nikome ne dugujete pažnju i vreme, ako to znači da ništa ne dobijate zauzvrat.

Dužni ste da sačuvate svoju dušu, da joj date prostora da se proširi i iskaže, da rastete i razvijate se. Da dobijete vetar u leđa, a ne samo da duvate u nečija jedra. Ako svoju dušu koristite tako što je izlivate na nekog ko samo uzima, a ništa ne pruža, ostaćete bez duše.

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje