Najteže je voleti one koji imaju problem sa poverenjem

Životni stil

Oni koji imaju problema sa poverenjem, imaju problema u svim međuljudskim odnosima, ali u romantičnim vezama su najteži – teško ih je voleti, barem onoliko koliko je njima teško da vole. Primanje i pružanje ljubavi zahteva poverenje. Nedostatak poverenja blokira protočnost ljubavne razmene i zato se sa osobom koja nema poverenja možete naći u poziciji da dajete i dajete, ali nikada nije dovoljno jer ništa ne umiruje njene sumnje. Kao da svoja osećanja ulažete u crnu rupu, koja sve usisava i ničim ne uzvraća.

Ali, onaj ko ima problema sa poverenjem, nije namerno takav, niti je to birao. Niko ga nije pitao kad mu je priređivao traumatično iskustvo. Možda ga je napustio roditelj, izdao najbolji prijatelj, možda je trpeo razne oblike zlostavljanja, izdaje, prevare. Nije sam birao te priče koje, ipak, predstavljaju njegove lekcije i iskustva koja su mu namenjena. On mora sam da se nosi s tim – bilo da provede ceo život ogorčen, emotivno distanciran i toksičan u odnosima, ili da pronađe put ka isceljenju, shvati zadatke koji su mu dodeljeni, i prihvati viši smisao teških lekcija.

A gde ste vi u toj priči? 

Pa, možete pokušati i videti dokle ćete izdržati i da li ćete izvršiti određeni pozitivni uticaj na tu osobu. Možete rizikovati i upustiti se u misiju i suočiti se sa neuspehom, jer ćete potrošiti svu energiju i sve strpljenje, pre nego što druga osoba napravi makar jedan vidljiv korak ka poverenju i prepuštanju ljubavi.

Teško je voleti nesigurne ljude koji u sve sumnjaju, koji stalno očekuju da ih izdate i odete i koji, od svojih tripova, vas uopšte ne vide. Oni nemaju kapaciteta da prime ono što im pružate i sve što govorite i radite uzimaju sa rezervom, pokušavaju da protumače krije li se tu za njih neka opasnost, ili potvrda njihovih sumnji i strahova. I sa takvim stavom, naravno, uvek nalaze tu potvrdu, a vi ostajete zapanjeni, zbunjeni i razočarani, pitajući se kako im je uspelo da vas tako pogrešno shvate…

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje