“Moja žena me varala i lagala tri mjeseca, kako da joj oprostim” – Psiholog odgovara

Životni stil
Psiholog Aleksandar Šahov na stranici “Psychologies” u rubrici Pitajte stručnjaka daje savjete mnogim ljudima koji se bore sa raznim životnim problemima.

Ovaj put je odgovarao muškarcu koji se požalio da ga žena vara. “U braku sam tri godine i moja supruga i ja imam kćerku staru dvije godine. Saznao sam da me supruga varala tri mjeseca i u tom periodu smo imali mnogo problema te smo se često svađali.
Nisam razumio šta joj je, ali sam vidio da nešto nije u redu. Lagala me je. Rekla je da me više ne voli, ali nije rekla da ima nekoga, sve dok mi jednog dana njen ljubavnik nije došao i sve ispričao. Mislio sam da je to kraj našeg braka. Bio sam ljut i ogorčen te sam mislio da je razvod neizbježan.
Međutim, imamo kćer i nisam mogao podnijeti pomisao da bi moja žena mogla biti sa drugim muškarcem. Predložio sam joj da počnemo ispočetka. Prekinula je vezu sa njim i ponovo živimo zajedno. Kaže da me voli, da je njena afera bila greška, ali ja još uvijek ne mogu da joj oprostim.
Često se svađamo, ne mogu zadržati bijes u sebi i ne znam šta da radim. Nedavno smo saznali da ćemo dobiti još jedno dijete i mislio sam da će mi to pomoći da joj oprostim, ali nije. Jako je volim, ali istovremeno prema njoj gajim bijes i mržnju. Molim vas pomozite mi.”
Psiholog odgovara: ” Imate mnogo nagomilanih negativnih emocija, morate ih proživjeti i pustiti ih da odu. Iz vašeg pisma je jasno da upravo te emocije izbijaju tokom komunikacije sa vašom ženom. Ali ni vi ni vaš supružnik ne razumijete kako pravilno da se izborite sa cijelom situacijom.
Sve naše emocije prolaze kroz tri faze: identifikaciju, smještaj i usvajanje. A ako je u bilo kojoj fazi došlo do greške, a osjećaji ih nisu prošli uzastopno, tada dolazi do nepotpunosti. Svako od nas ima unutrašnju potrebu za integritetom. I nećete naći mir dok ne zatvorite ovaj emocionalni krug.
Potreban vam je pravi rad sa psihologom ili emotologom – stručnjakom za doživljavanje emocija. Ne zahtijeva mnogo vremena, ali će vam pomoći da riješite problem. Možda ne izražavate u potpunosti svoja osjećanja, štitite suprugu od negativnosti ili ne želite pogoršati nesklad u porodici zbog čega ostatak emocija još uvijek živi u vama.
Tek kada prihvatite svoje emocije moći ćete prihvatiti i dio odgovornosti za sve što se desilo. Želim vam izraziti svoje divljenje što pokušavate održati svoju porodicu na okupu. To rade samo pravi muškarci. Porodične vrijednosti su vam važne i štitite ih, a čovjek je onaj koji se bori za ono što mu je vrijedno. Najteža stvar je boriti se sa svojim osjećanjima i sa samim sobom.”

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin – www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje