Ovo je idealna hrana za vas ako ste pod stresom

Životni stil

– To su pre svega vitamini i minerali. Ako kroz hranu koju konzumirete ne unosite dovoljno vitamina i minerala to se može manifestovati kroz simptome depresije, anksioznosti, stomačnih problema i nesanice. Kada ste izloženi stresu, preporučljivo je da unosite hranu bogatu nutritivima da biste održali dobro fizičko i mentalno zdravlje. Najvažniji u otklanjanju stresa su vitamini B grupe koji pretvaraju ugljene hidrate u energiju, štite nervni sistem, smiruju telo i um i pomažu vam da se oslobodite anksioznosti, nesanice i napetosti. Namirnice bogate vitaminima B grupe su džigerica, losos, kvasac, suvo voće, pšenične klice, pasulj, brokoli, semenke suncokreta, orasi, kikiriki. Vitamin C je, takođe, veoma bitan u redukciji stresa. On jača imuni sistem koji je ugrožen hormonima koji se luče kada je organizam pod stresom. Preporučljivo je jesti namirnice bogate ovim vitaminom, a to su citrusno voće, jagode, kivi, ribizle, crvena paprika, paradajiz, peršun. Od minerala neophodnih za održavanje zdravog nervnog sistema najvažniji su magnezijum, kalijum i gvožđe – nabraja nutricionista.

Namirnice “rudnici” antistres vitamina i minerala

INTEGRALNE ŽITARICE

Konzumiranje integralnih žitarica će vam podići energiju. Obzirom da nisu procesirane, njihova opna sadrže veliku količinu kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina B grupe i vitamin E. Ovas je jedna od najboljih žitarica koja smanjuje stres. Bogat je vitaminom E, cinkom i ugljenim hidratima.

ORASI I BADEMI

Ako jedete dva oraha na dan unećete dovoljnu količinu vitamina E, koji je neophodna za emocionalnu ravnotežu. Orasi su takođe odličan izvor magnezijuma i daju energiju.

CELER

Celer sadrži visok nivo kalijuma, vitamina C, B1 i E koji su važni u vašoj ishrani ako želite da budete otporni na stres. Odličan sok za iscrpljene nerve je sok od celera. U blenderu izmiksajte celu biljku celera (koren, stabljiku i lišće) sa vodom i pijte tri čaše dnevno.

CITRUSNO VOĆE

Pomorandže, limun i grejpfrut, ali i paradajz i crvena paprika su glavni izvori vitamina C i zato je važno da ih redovno konzumirate kako biste se lakše nosili sa stresom.

ČOKOLADA

Iako se čokolada uglavnom svrstava u nezdravu hranu, preporučljivo je povremeno jesti umerenu količinu ovog slatkiša jer je to dobro za zdravlje, naročito protiv stresa. Ona povećava količinu serotonina koji popravlja raspoloženje. Najbolje je da jedete crnu čokoladu sa visokim procentom kakaa (najmanje 70%) ili čokoladu sa dodatkom badema, a izbegavajte da jedete čokoladu punjenu kremom.

BANANE

Banane predstavljaju odličnu antistres hranu, a u isto vreme povoljno utiču na probavni trakt koji je, obično, prvi na udaru stresa. Zato ne dozvolite da vam prođe ni jedan dan bez bar jedne banane.

VODA

Pijte 6 do 8 čaša vode dnevno. To će pomoći da se oslobodite toksina, regulišete telesnu težinu i da ostavite pušenje ili alkohol. Ako ne pijete dovoljno vode u toku dana, to će uzrokovati gubitak koncentracije, nervozu i letargiju. Pored toga što voda ima funkciju detoksifikacije ona daje i energiju. Ako imate mogućnost da pijete čistu izvorsku vodu efekat će biti još bolji.

https://zena.blic.rs/zdravlje/hrana-protiv-stresa/e0zm3z7

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje