Toksične veze vas nauče ono što roditelji nisu

LIFESTYLE

Ok, niko ne kaže da roditelji mogu u potpunosti da vas pripreme za sve što vas očekuje u ovom svetu. Pojedine lekcije morate sami da naučite. Ali, toksična uverenja se i te kako prenose sa roditelja na dete. Dete se prvi put susreće sa pojmom ljubavi upravo u svojoj porodici i to umnogome oblikuje kakva ćete uverenja o ljubavi imati. Nije ovde u pitanju ljubav, nego i stavovi koje generalno imate u životu. Moje toksične veze, a ne roditelji, naučile su me sledećim lekcijama.

Da verujem sebi

Na mom samopouzdanju ima još mnogo da se radi, ali sa ovim znanjem koje danas imam, nikada ne bih pristala na toksične odnose u kojima sam se zatekla. I volela bih da su me moji roditelji naučili da verujem sebi i da radim stvari po svom osećaju. No, kako se to u toku mog odrastanja to nije dogodilo, moralo je da se dogodi kasnije u životu.

Stvari bi možda bile drugačije da sam u toku sopstvenog detinjstva nailazila na razumevanje. Umesto toga sam naučena da moja osećanja i mišljenja nisu validna.

Da sam vredna ljubavi

Ima jedan citat iz filma The Perks of Being Wallflower koji obožavam, jer je toliko istinit. Glasi ovako: Prihvatamo ljubav koju mislimo da zaslužujemo. Kada prihvatate ljubav koja nije dobra za vas i koja, u suštini, nije ljubav, to radite zato što mislite da je niste vredni.

Sa toksičnim vezama (i psihoterapijom) sam shvatila da apsolutno ne moram ništa da uradim da bih bila vredna ljubavi. Samim tim što postojim vredna sam ljubavi i ne postoji nikakav kriterijum ili dostignuće koje treba da postignem.

Kako ljubav izgleda

Podrazumeva se da roditelji vole svoju decu (barem bi tako trebalo da bude), ali često ne znaju kako da nam to pokažu na pravi način. I naši roditelji imaju sopstvene traume i možda ni sami ne znaju šta je ljubav, zato ne mogu ni da nas nauče šta je ona zapravo.

Nekada kasnije u životu saznamo koliko ljubav može da pokreće, da bude nežna, da prihvata mane, pokaže razumevanje. Kada to nije nešto što nosite iz kuće, vrlo je verovatno da ćete proći makar kroz jednu toksičnu vezu dok to ne naučite. A nekome je potrebno i više od jedne. I to je ok, nemojte sebe kriviti ako ste bili u velikom broju toksičnih veza i što vam je bilo potrebno toliko vremena da ih prepoznate.

Da nisam teška za voleti

Otkad znam za sebe govore mi da sam teška osoba i da sa mnom sve mora da se komplikuje. Da, vrlo je verovatno da jesam, jer svet posmatram na drugačiji način, ne bežim od dubine, od razmišljanja, već uvek moram da dođem do korena problema. Iznova i iznova ispada da ljudi to ne vole.

Onda odrasteš sa uverenjem da si isuviše komplikovan i da zbog toga ne zaslužuješ ljubav, jer tako komplikovanog niko neće da te trpi. U vezama se stalno ponavljalo da sam isuviše teška, kad god se dotaknemo ozbiljnih tema, dok nisam naišla na osobu koja na tu moju osobinu ne posmatra kao poteškoću.

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Jovana Petković

izvor