U dvoje nije lakše, ali je lepše

Životni stil
 

Što sam starija to češće, nekad i naglas, postavim pitanje: “Kad će postati lakše?”
Piše: Ana Kolar

Postavim ga sebi, frendici, mami, dedi. Najčešće odgovora ili nema ili me, u najboljoj nameri, zakucaju do kraja u pod kategoričkim NIKAD.

Nakon više od desetljeća provedenih u ovakvim ili onakvim ljubavnim vezama, niti posebno uspešnim niti neuspješnim, verojatno jednako prosječnim kao sve ostale proživljene u istom vremenskom razdoblju, svakim danom shvatam koliki je teret svega toga. Možda je “teret” kriva reč jer automatski pomisliš da je sve u njima teško i ružno, ali nije, ima puno lepoga i korisnoga. Problem je u tome što ima puno svega, a to je s vremenom teško nositi.

Da, ni na kraj pameti mi, pre desetak godina, nije bilo da ću biti ovo što sam sada i da ću proživeti sve što jesam jer dok si klinac zbilja nemaš niti mrvu ideje kako sve u stvarnosti izgleda. Krojiti petogodišnje ili desetogodišnje planove tada je isto kao i vezati tenisice na velikom odmoru, a započinjati neku novu vezu unutar 24 sata od zadnjeg prekida je isto kao i nalakirati nokte u neku drugu boju. Sve je lako kad nemaš pojma kako stvari idu i kad nemaš tzv. kofere.

Nakon nekog vremena, dobrog brodoloma ili dva, pomisliš da si nešto pametniji i da ti se neće opet isto sranje dogoditi, ali vrlo verovatno hoće samo u drugom paketu, drugog imena i prezimena, na drugoj adresi.

Kaže moja doktorica da je razlog tome što još nisam savladala lekciju i da još nije (dobro) vreme. Ta ista doktorica, ali i mnogi drugi oko mene, kažu da, uprkos svemu proživljenom, i dalje idealiziram ljubav. Da su me iskvarili filmovi, serije i pesme. Da sam nepopravljivo romantična.

Ne znam šta reći na to osim da, ako i idealizujem ljubav, onda dobar deo razloga večeras leži u bolničkoj sobi i čeka da joj sutradan njena bolja polovina pomogne jesti juhu. Ista bolja polovina koja je, pre 55 godina, služila vojsku dve godine bez da su se više od triput videli. Bez mobitela i mailova, bez svakodnevnih telefonskih razgovora, samo pisma koja su si povremeno pisali. Pred kraj službe, slali su ih svakodnevno i dogovorili se da će si na koverte beležiti, On plavom, a Ona crvenom bojicom, koliko je još dana do kraja službe ostalo.Ž
Njega su pustili nekoliko nedelja ranije, a pisma su ostala uredno spremljena u kartonskoj kutiji. Četrdesetak godina kasnije, za neku dvoznamenkastu godišnjicu braka On joj je poklonio drvenu škrinjicu s porukom: “Poklanjam ti ovu škrinjicu da u nju pospremiš blago jer ja svoje odavno imam.”

Kad ih gledam, sede, naborane i u bolnici, shvaćam da ne postaje i ne treba postati lakše nego samo treba znati odabrati osobu s kojom će teret i koferi prerasti u blago koje će zajedno ceniti. I da su svi filmovi, serije i pesme ništa u odnosu na dvoje koje imam. Nek’ ih imam što duže.

Zagrljaj,

A.

Tekst je preuzet sa Blogledala.

https://www.zenskikutak.rs/2019/03/06/u-dvoje-nije-lakse-ali-je-lepse/


Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje