1458

Markiz dobiva

Vikend ljubići

1867.
– Faites vos jeax, Messieurs, Mesdames.
Oko stola za ruletu nastalo je komešanje i postavljeni su žetoni, od kojih su neki vrijedili dvije tisuüe franaka. Zatim je nastala nestrpljiva tišina sve dok nije odjeknuo krupijeov glas:
– Vingt-neuf – noir, impair et posse.
Zaþuo se uzdah jer je Markiz od Crowlea opet dobio. Golema hrpa žetona na dvadeset devet je narasla. Kad ju je krupije gurnuo prema sebi, pratili su ga pogledi zavisti i pohlepe. Markiz dojmljivog i ciniþnog lica pokupio je svoj dobitak i ustao.
– Zar odlazite, monsieur? – upita ga vrlo privlaþna Francuskinja koja je sjedila pored njega.
– Nikad ne izazivam sudbinu – odgovori markiz s dosadom.
Otišao je od stola i promijenio svoj znatan dobitak u novþanice. Razmišljao je što će dalje. Dosad je za njega to bio doista povoljan dan. Njegov je konj pobijedio u utrci, i sada mu se doista isplatilo doći u Baden-Baden.
Zapravo je ovamo stigao posve nagonski. Kupivši dva izvanredna konja u Parizu, i zabavivši se s jednom od najpoznatijih kurtizana, namjeravao se vratiti u Englesku. Medjutim, ona ga je obavijestila da ide u Baden-Baden.
Pomislio je da bi najprije volio isprobati svoje konje u Europi prije nego ih vrati u Newmarket.
Cora Pearl je očito vjerovala kako je on došao u Baden-Baden samo radi nje. Jedna od najuspješnijih i doista jedna od najizazovnijih velikih pariških kurtizana bila je zapravo Engleskinja, rodjena je kao Eliza Emma Crouch, kći učitelja glazbe iz Plymoutha.

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se