8 seksualnih faza kroz koje prolaze svi parovi u dugim vezama

LIFESTYLE

Početni zanos i požudu teško je uvek održati, ali je moguće ako se u to ulaže dosta truda, ističu britanski seksolozi. Seks i strast, kao i sve drugo, tokom života ima svoje uspone i padove i, navodno, postoji osam seksualnih faza kroz koje će proći svaki par u dugoj vezi.

1. faza: Opsednutost, požuda i strast

Prvu fazu prati euforija, opijenost partnerom. Strast maksimalno dolazi do izražaja. Mozak tada proizvodi velike količine hormona sreće, (serotonin i dopamin) a to telu daje eksploziju energije. Parovi tu energiju najčešće koriste za seks, koji se tada često upražnjava jer su partneri nezasiti.

2. faza: Duga maženja i duge predigre

Nakon početne faze stalnog seksa, požuda se polako smanjuje i nastupa faza maženja. Tada su predigre nešto duže nego u prvoj fazi. Mnogo je važniji osećaj sigurnosti od brzog seksa na zadnjem sedištu ili u hodniku dok se spremate za posao. U ovoj fazi, kada polako prolazi slepa zaljubljenost, može se naslutiti kakav će vam biti seksualni život ubuduće, piše „Daily Mail“.

3. faza: Igre moći

U ovoj fazi odvijaju se borbe za moć, odnosno odlučuje se ko će ubuduće biti šef u vezi/krevetu. Svađe mogu biti intenzivne i oštre, a seks se koristi kao oružje. Partneri tada koriste seks kako bi nešto postigli ili ga čak uskraćuju partneru kako bi ostvarili svoje ciljeve.

4. faza: “Koketiranje” s drugima

U ovoj fazi oba partnera polako shvataju da postoje i drugi ljudi oko njih. Tada počinju da traže ispunjenje svojih potreba koje partner ne može ili još nije zadovoljio. Retko kad se dogodi da oba partnera u isto vreme prolaze kroz ovu fazu pa je teško iz nje izaći nepovređen. Naravno, sve se to odražava i na seksualni život pa parovi sve više uočavaju međusobne različitosti. To je ujedno i prilika da isprobavaju nove stvari, a i malo ljubomore može da začini vruće igrice u krevetu.

5. faza: Prioritet su deca

Neki ovu fazu nazivaju fazom roditeljstva kad se partneri navikavaju na nove životne uloge – uloge roditelja. Neispavanost zbog obaveza u vezi s decom odražava se i na kvalitetan seks, pa je u ovom periodu najmanje seksualnog uzbuđenja među partnerima. Najbolje prolaze oni koji su svesni ove faze pa se prilagode.

6. faza: Seks je rutina

Ljubavna veza ili brak bez obzira na to da li imate decu ili ne, prelazi iz „zabavne” u “funkcionalnu”. Zajedno ste izgradili tim koji odlično funkcioniše, ali partnera u ovoj fazi više povezujete sa sigurnošću nego s požudom. Seks je rutinski, a strast i kreativnost gotovo da su iščezli. Teško je prebroditi ovu fazu, a ona obično počinje u 11. godini veze ili braka. Interesantno je to da upravo toliko u zapadnom svetu u proseku traje brak.

7. faza: Starite zajedno

U ovoj fazi parovi se najčešće suočavaju s odlaskom dece iz roditeljskog doma, ali im je to istovremeno prilika da se posvete jedno drugom. Seks više nije tako česta pojava kao pre, ali je zato kvalitet na zavidnom nivou. U ovoj fazi parovi su usredsređeni na sopstveni užitak.

8. faza: Ponovo zaljubljeni

Neki su skloni tome da kažu da je ovo najslađa faza seksualnog života. Sve već znate, sve ste već prošli, a ponovnu zaljubljenost osećate na kraju sedme i početkom osme decenije života. Ovu fazu krase uživanje, povezivanje, nežnost i bezbroj poljubaca u prolazu.

Izvor: Miss7zdrava

https://www.zenskikutak.rs/2019/02/03/8-seksualnih-faza-kroz-koje-prolaze-svi-parovi-u-dugim-vezama/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.