8 PRAKSI KOJE SVAKA USPJEŠNA VEZA MORA DA SLIJEDI

LIFESTYLE

Veze zahtijevaju trud. Zaista. Odnosi u stvarnom svijetu sigurno nisu tako prozračni kao što nas Diznijevi filmovi uče da vjerujemo.

Ipak, uspješna veza ne bi trebala biti ‘težak posao’.

Ako se tako osjećamo, vjerovatno trebamo napraviti neke prilagodbe u svom sadašnjem ili budućem partnerskom odnosu.

Ljubav je zamišljena da bude zabavna, nešto što nas podržava i njeguje.

Naši odnosi trebaju biti poput lansirne platforme iz koje možemo otići u svijet i istraživati, a zatim se vratiti kući kada nam je potrebna hrana.

Da biste kreirali bilo šta uspješno, od vas se zahtijeva određeni napor.

Kako onda ostvariti uspješnu vezu i kako znati da ste je ostvarili?

Pretpostavljam da je najjednostavnija mjera za uspješnost vaše veze kako se OSJEĆATE kada ste sa svojim partnerom. Naravno, ima trenutaka kada vas partner izluđuje i ne osjećate se dobro u njegovoj blizini, ali generalno , osoba s kojom odaberete da provodite vrijeme bi trebalo da vam daje osećaj sigurnosti, ljubav i radost kada ste u njenom prisustvu.

Ako to nije slučaj, ne brinite, ne morate prekinuti svoju vezu (barem ne još). Umjesto toga, razmislite o primjeni nekih ili svih sljedećih praksi kako biste pomogli da vaša veza procvjeta:

1. Birajte partnera

Budite mudri oko toga koga ćete izabrati za partnera i nikada ne prestajte!  S NAMJEROM odlučite s kim ćete da provedete ovaj dragocjeni život!

U izazovnim trenucima sjetite se zašto ste ih uopće odabrali. Ovo je tako jednostavno, a tako moćno. Birajte partnera, svaki dan, u svakom trenutku.

2. Vodite računa o svojim očekivanjima

Svi imamo očekivanja od ljudi, a ni naš najbliži partner se ne razlikuje. U stvari, mi često imamo vrlo visoka očekivanja od naših partnera jer su oni namijenjeni da nas najbolje poznaju, zar ne?

To je tačno, ali očekivanja su plodno tlo za ogorčenost i nesporazume. Umjesto toga, komunicirajte svoje potrebe. 

3 . Ne budite zločesti

Odnosi mogu biti izazovni. Kada nekoga volimo i otvorimo mu svoje srce, postajemo istovremeno ranjivi i ostavljamo mogućnost da budemo povrijeđeni. Ovo može dovesti do ispada i ako ne pazimo naše nesvjesno ponašanje može da ekslira.
Dajte sve od sebe da izbjegnete vikanje, psovanje ili neumjesne lične komentare partneru. Ovakvo ponašanje samo stvara pukotine u vezi koje se kasnije teško mogu popraviti.

4 . Komunicirajte

Svi smo čuli ili čitali o tome koliko je komunikacija važna u vezi. I zaista je to kamen temeljac za obostranu zaljubljenost.

Iznesite svoja osjećanja, svoje potrebe, čak i one bolne i neugodne stvari. Nemojte se isključivati ​​ili igrati psihološke igre. Ne razgovarajte sa drugima kada niste prvo razgovarali sa svojim partnerom. Budite hrabri i progovorite.

5 . Ne vodite evidenciju

Veze nisu igra golfa. Ovo je ozbiljno. Ne možete prikupljati poene u ljubavi. Napravićete grešku, a i vaš partner.

Nemojte voditi evidenciju o tome ko je šta i kada uradio i svakako nemojte stalno spominjati stvari koje su se desile prije nekoliko sati, dana, sedmica, mjeseci ili čak godina. Igra “ovo ti je za ono” je otrovna i samo rađa ljutnju i frustraciju.

6 . Dajte jedno drugom prostora da BUDE

Prostor je divna stvar. Kada nekoga volimo, obično želimo da provedemo sve svoje vrijeme sa njim. Ovo je prelijepa stvar, ali može biti i naporna. Ne zaboravite da sebi i svom partneru omogućite prostor da radite stvari koje volite.

Što više vodite računa o sebi i svojim potrebama, to ćete bolje biti u vezi i biti u mogućnosti da se u potpunosti pokažete kao partner. Zapamtite, one stvari koje je vaš partner redovno radio kada ste se upoznali bile su dio razloga zašto ste se uopće zaljubili u njega!

7 . Njegujte intimnost

Seks je važan. Vaša seksualna kompatibilnost sa partnerom je velika stvar. Ne postoji ispravno ili pogrešno za to kako izgleda VAŠ seksualni život, sve dok je zadovoljavajući za obje strane. Redovno razgovarajte o svom seksualnom životu.

Naučite šta vaš partner voli. Naučite jezik ljubavi jedno drugog .  Prakticirajte i neseksualnu intimnost. Držite se za ruke.  Mazite se. Dodir i kontakt su fundamentalna ljudska potreba, neka vaš partner bude taj koji će to zadovoljiti umjesto vas.

8 . Vježbajte opraštanje

Ljubav, to tako gorko-slatka stvar. Kada nekoga volimo, on će nas povrijediti. Možda ne namjerno, ali priroda intimnosti je takva da ćete biti ranjeni. Nanijet ćete i vi neke rane. Zbog toga je oprost toliko važan.

Vježbajte praksu opraštanja. Naučite da se izvinite,  spremnost da se pomirite nakon svađe je sastavni dio svake uspješne veze.

Stvaranje uspješne veze nije lako, ali uz malo truda i puno ljubavi , to može biti jedan od najvećih darova koje možete doživjeti. Imate li neke prakse koje pomažu da vaša veza bude zdrava i sretna? Podijelite ih u komentaru!
Izvor: https://iamfearlesssoul.com/

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.