Evo kako da solo sastanke uvedete u praksu

Životni stil

Verovatno ste pokušavali da nekog nađete na razne načine i mnogo puta ste se osećali loše zbog toga – sastanci sa osobama koje uopšte nisu pristojne i prijatne kao što ste se nadali, razočaranje za razočaranjem, usiljeni i prazni razgovori, besmislen seks, koji ne želite da ponovite i koji svakako ne vodi ka započinjanju ljubavne priče. Sami ste, mada tu i tamo imate poneku avanturu ili simpatiju, ili nadu da ćete nekog naći. A to zna da potraje i da prestane da bude period u životu, već način života. Ali, znate šta, kad pomerite fokus sa potrage za srodnom dušom – ili makar za prihvatljivim društvom (u krevetu, za stolom, u šetnji), možete naći mir. Umesto da izlazite na sastanke od kojih strepite, sastanite se sa sobom. 

Proširite svoju perspektivu 

Ako ste sami, prepušteni sami sebi, niste usamljeni, nego hrabri i nezavisni. Upotrebite tu hrabrost i nezavisnost da opušteno izađete na večeru, odete u bioskop, na koncert – sami. Slobodni ste da se pokažete u javnosti, iako nemate društvo. Ne treba vam društvo da biste večerali, uživali u filmu, muzici, izložbi. To je možda društveni tabu, ali vi ga rušite, jer ste – hrabri i nezavisni. Zastarela društvena pravila (koja je plasirao Holivud, koliko i tradicionalna shvatanja o položaju žena), za vas ne važe. Dozvolite sebi da uživate u društvenim događajima i sadržajima – sami za sebe.

Posvetite se sebi 

Praktikujte samostalni izlazak kao redovnu aktivnost, kao sastanak sa najvažnijom osobom na vašoj listi kontakata. Zakažite svoj termin za izlazak, popunite svoj kalendar društvenih događanja i pratite ga. Tretirajte to zakazano vreme kao svaki drugi sastanak, koji vas obavezuje ili na koji rado idete. Ne treba vam pozivnica, ne treba vam niko da vam pravi društvo. A kad izađete, pogledajte oko sebe – prisutni nisu obavezno u parovima ili grupama, ima još ljudi koji izlaze sami i uopšte ne izgledaju patetično i očajno, oni jednostavno rade ono što im odgovara, konzumiraju sadržaje koji im se sviđaju, kao i vi. Ako nemate vremena za večere i bioskope, izađite (sami sa sobom) na kafu u omiljenom kafiću.

Isplanirajte svoj sastanak sa sobom 

Kada zamišljate savršeni izlazak sa budućim partnerom, kako to izgleda? Da li bi vas ta osoba sačekala pred ulazom, odvela u otmen restoran, a zatim u laganu šetnju promenadom? Ili biste prvo otišli negde na piće, a onda u bioskop? Šta god zamišljate da bi se odvijalo na tom sastanku, priredite to sami sebi, makar povremeno. Rezervišite sto u luksuznom restoranu, pozovite taksi da vas pokupi, naručite koktel koji volite, pogledajte dobar film, prošetajte.

Obezbedite sebi zaklon (ali ne telefon)

Ako je za vas samostalni izlazak veliki izazov, koji vas uznemirava i izvodi daleko van vaše zone komfora, obezbedite sebi zaklon. Danas mnogi koriste telefon kao štit, ali vi uradite nešto drugo – ponesite knjigu ili časopis, ili beležnicu u kojoj ćete zapisivati svoja osećanja i impresije. Možete čitati, ili zapisivati dok čekate večeru, možete to da radite u kafiću, dok srkućete svoju kafu, čaj, sok, koktel. Da li vas brine da ćete izgledati čudno? Pa, možda vas zapazi neko kome se to baš dopada. Niko vas neće uznemiravati ako gledate u telefon i kuckate po njemu, ali ako nešto prelistavate ili zapisujete, „rizikujete“ da upoznate nekog ko čita isto što i vi, ili koga zanima da li ste možda novinar, ili ocenjivač restorana. Naravno, to ne treba da bude „mamac“ za upoznavanje, već način da se osećate komotno, prijatno i obuzeti sami sobom na svom solo sastanku, na koji ste poneli nešto pozitivnije nego što je telefon.

Doterajte se 

Za solo izlazak, doterajte se (u svom stilu), kao što biste se doterali za sastanak sa drugom osobom. Doterivanje za izlazak je pre svega neophodno zbog osnaživanja samopouzdanja, a zatim zbog poštovanja – sebe, svog čina sastajanja sa sobom, kao i mesta na koje idete. Ako idete u bioskop i šetnju, obucite se za bioskop i šetnju. Ako idete u pozorište, operu, na koncert klasične muzike, obucite se za pozorište, operu, koncert klasične muzike – to vam je prilika da obučete onu divnu koktel-haljinu i stavite nakit, da se osećate glamurozno i prikladno i da budete zadovoljni svojim izgledom. Drugi će vas primetiti, neki sa osudom, neki sa odobravanjem, zato, za izlazak u svet, upalite svoje svetlo i zračite. Osećajte se moćno.

U početku možete biti nervozni i osećati se neprijatno sa idejom da izađete sami, ali shvatite to kao praksu ličnog razvoja, kao osobe i kao partnera. Kada se naviknete i počnete da se osećate dobro, osnažićete svoju sposobnost da filtrirate razočaravajuće sastanke sa drugima, odnosno, da izbegavate pogrešne tipove sa kojima ste do sada izlazili. Posle desetak dobrih sastanaka sa sobom, znaćete tačno koji su vam standardi za sastanak sa potencijalim partnerom. 

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Brankica Milošević 

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje