Bez boli: Ovako treba izabrati idealne cipele na visoku petu…

Životni stil

Cipele na visoku petu znaju izazvati žuljeve i mogu uzrokovati bol u stopalima ili nogama. Za tim nema potrebe, jer postoji nekoliko trikova za odabir savršene obuće koja će učiniti vaš život lakšim i stopala sretnijima.

1. Ugodna visina pete

Bez obzira na to koliko vole visoke pete, žene se trebaju odlučiti za skromniju opciju za svakodnevnu upotrebu. Često nošenje cipela s visokom petom šteti zdravlju i traumatizira zglobove koljena i ligamente. Također uzrokuje i probleme s kralježnicom.

Kažu da je ljepota bol, ali moraju li ju žene podnositi kad sve što trebaju učiniti za ugodniji život je skratiti visinu peta za samo nekoliko centimetara?

Milan Fashion Week - Street Style | Autor: Cavenago Matteo/ABACA/PIXSELLFoto: Cavenago Matteo/ABACA/PIXSELL

Ali, žene uvijek imaju opciju mijenjati visoke pete s ravnim cipelama ili se odlučiti za kraću i udobniju petu:

  • Najjednostavnije je slijediti preporuke doktora koji smatraju da visina pete za svakodnevnu uporabu ne bi trebala prelaziti 4 cm. Ta je visina najmanje štetna, smanjuje opterećenje kralježnice i ne uzrokuje degenerativne promjene u koštanom tkivu.
  • Druga mogućnost odabira udobnih cipela je da se prilikom kupnje obrati pozornost na udaljenost između pete i potplata. Što je peta viša, udaljenost treba biti kraća. Udaljenost od 6 cm smatra se sigurnom visinom pete, noge su u ispravnom položaju s maksimalnom stabilnošću.

2. Cipele za izlazak

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.itFoto: Pixsell/pierpaolomariani.it

Kod izbora cipela za večernji izlazak žene trebaju koristiti malo složeniji trik kako bi odabrale prave cipele za izlazak. Ova metoda pomaže ženama da odaberu idealnu visinu pete za sebe. Dobra vijest je da će u većini slučajeva peta biti veća od 2-4 cm.

Prva metoda uzima u obzir specifičnosti tijela. Potrebno je izmjeriti visinu i duljinu nogu od kukova do stopala i koristiti sljedeću formulu:

Jednadžba: (visina / duljina nogu – 1,61) * 10. Kao rezultat, žene će dobiti svoju idealnu visinu pete.

Druga metoda zahtijeva ravnalo ili mjernu traku. Žene se trebaju udobno sjesti na stolac i ispružiti jednu nogu ispred sebe. Nije poanta u istezanju, već je potrebno opustiti nogu. Potom treba izmjeriti udaljenost od pete do zgloba ispod korijena palca. Dobivena mjera će biti idealna visina pete jer je jednaka prirodnom nagibu stopala, piše Brightside.

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.itFoto: Pixsell/pierpaolomariani.it

3. Broj cipela

Kako bi se spriječila bol u nogama, žene bi trebale izbjegavati kupnju uskih i premalih cipela. Bolje je odabrati broj veće cipele. To će ženama ostaviti dovoljno prostora u cipeli da mogu staviti silikonske uloške koji će povećati udobnost nošenja.

4. Materijal

U pravilu, obuća izrađena od umjetnih materijala je vrlo gruba i potrebno joj je previše vremena da poprimi oblik prirodne krivulje stopala i nožnih prstiju. Kao rezultat, to uzrokuje pojavu kurjih očiju i žuljeva. Najudobnije cipele su one od prirodnog antilopa i kože.

5. Vrsta pete

Kao što je već spomenuto, noge ne bi smjele biti previše ograničene u cipelama, niti bi cipele trebale biti previše labave. Noge se jednostavno moraju učvrstiti u cipelama. Prilikom kupnje pametno je malo duže prošetati u cipelama kako bi bili sigurni da vam odgovaraju. Također, treba obratiti pažnju na položaj pete – ne bi smjela biti ‘zakrivljena’ (okrenuta prema van ili prema unutra). Zakrivljena peta često puca.

https://www.24sata.hr/lifestyle/bez-boli-ovako-treba-izabrati-idealne-cipele-na-visoku-petu-612534

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje