Bolje i neprijatelj nego lažni prijatelj – 6 jasnih znakova da imate toksičnog prijatelja

Životni stil
Toksične ljude u svom okruženju i nije baš lako uvijek prepoznati. Oni znaju da nam uđu pod kožu i glume prijatelje, a daleko su od toga. 
Toksični ljudi su itekako sposobni prekriti svoje prave namjere i plasirati vam lažne osjećaje. Vežete se za njih, jer mislite da su vam prijatelji, a oni u pozadini samo rade protiv vas. Obratite pažnju na šest znakova, i prepoznajte kada imate posla sa toksičnim ljudima:

1. Od njih baš i nećete osjetiti podršku: Sa njima ćete vremenom osjetiti da dajete sve, a ne dobijate ništa. Oni su ti koji imaju probleme, čiji su problemi veći, a od vas se podrazumijeva da ste tu za njih. Kada je vama potrebna pomoć i podrška, oni nisu tu.
U normalnim prijateljstvima, prijatelji se međusobno i jednako podržavaju. Ovdje bi trebali da prepoznate jasnu razliku.  2. Ako nešto ne možete učiniti, zamjere vam: Iako ste radi pomoći oko neke situacije, ali jednostavno niste u mogućnosti takva osoba će biti spremna da vas optuži kako ste sebični i nemate empatiju.
Vi tu bivate povrijeđeni, jer znate da nije tako. Kada je pravi prijatelj u pitanju on će takvu situaciju razumijeti i od sebe neće praviti žrtvu.  3. Ne raduje se vašim uspjesima: Oni se iskreno ne raduju vašem uspjehu, već samo glume da su srećni. Ponekad su čak spremni otvoreno da vam pokažu zavist.
Oni na prijateljstvo gledaju kao na takmičenje. Oni su često ljubomorni i ne mogu uživati u vašoj sreći. To vremenom svakako primjetite.  4. Nakon što provedete vrijeme sa njima, osjećate se iscrpljeno: Ako se osjaćete puni negativne energije poslije druženja sa takvim ljudima, jasno vam je da vam to ne treba i da vam to ne odgovara.
Kada ste u durštvu pravih prijatelja vrijeme brzo prolazi i nikada vam nije dosta zajedničkog vremena. 5. Oni ne poštuju vaše granice: Spremni su da forsiraju da radite stvari koje ne volite. Npr. da idete na mjesta koja vam se ne sviđaju, radite u određenom trenutku ono što vam ne prija itd.
Sa pravim prijateljima takvog pritiska nećete imati i jasno će poštovati vaše želje.  6. Imate osjećaj da im ne možete vjerovati: Oni vas lako mogu izdati zbog vlastitog intresa, jer su sebi najvažniji. Spremni su da vas ogovaraju čim okrenete leđa.
Pravi prijatelj će čuvati vaše tajne i biće vaša osoba od povjerenja. Prema tome, kada osjetite da se nekome ne možete povjeriti, to i ne činite. Budite slobodni da se oslonite na svoju intuiciju.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin – www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

https://www.infpult.info/2022/07/bolje-i-neprijatelj-nego-lazni.html

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje