Da li bi zaprosila svog dečka

LIFESTYLE

Tradicija prosidbe ima veoma striktne uloge. Muškarac je taj koji bira prsten, kleči na kolenima i kaže to sudbonosno: Udaj se za mene. Ona je oduševljena, plače od sreće i kaže: Da (ako je priča sa srećnim krajem). I to jeste lepo, ne možemo reći da nije romantično, naročito ako prosidba odgovara samom paru. Pojedini vole privatne prosidbe gde je prisutno samo dvoje ljudi, neko voli da taj lepi čin napravi u krugu porodice, a neko da to bude javno – recimo – na koncertu, mainfestaciji ili tome slično. Svakome prema ukusu.

Hajde da obrnemo uloge

Kako bilo, zna se kako jedna prosidba treba da izgleda. A šta kažete na to da prosidbe učinimo malo zabavnijim? Odnosno, da obrnemo uloge, da žena zaprosi muškarca? Smatram da bi to bilo jedno prelepo igranje sa tradicijom. Brak i prosidba su usko vezani za patrijarhat, gde je muškarac dominantan, on donosi odluku, bira ženu, odlučuje se za brak, ona postaje njegova, živi u njegovoj kući, nosi njegovo prezime. Ne kažem da tu nema ljubavi, ali kada se ljubav izostavi – to otprilike izgleda kako sam upravo opisala.

Stvar je u tome da žena nije više resurs koji se prenosi iz kuće u kuću i kojoj se menja prezime u odnosu na muškarca sa kojim je. Ona danas može to da uradi ako želi, a i ne mora. Može da ostavi svoje prezime, doda muževljevo, prisvoji njegovo. Žena generalno u savremenom svetu ima daleko više izbora, pa što onda ne bi imala izbor da zaprosi svog voljenog?

Na engleskom kada bi muškarac zaprosio ženu bi rekao: Marry me, ista rečenica bi se koristila i kada bi devojka zaprosila svog dečka. A na srpskom stvari stoje malo drugačije, jer je naš jezik ustrojen tako da prosidba spada na muškarca. Muškarac kaže udaj se za mene i to je tako lepo i romantično, ali je poreklo reči vezano za reč dati, dati se

Žena koja bi pri prosidbi bi rekla oženi me – ima nešto drugačiju konotaciju, kao da ona njega moli da on nju uzme, a i podseća na istoimenu pesmu od Đoganija. Jedino rešenje koje mi je palo na pamet jeste da, kada zaprosiš svog dečka, kažeš: Da li bi želeo da se venčamo? Jeste da nije baš izraz koji se koristi često pri prosidbi, ali nije polno određen.

Najvažnije je da ste vas dvoje srećni

Znam da mnoge devojke nisu za to da zaprose svoje momke, ali ovo je ohrabrenje onima koje nemaju problem sa tim da to urade. Takva prosidba bi bila izuzetno romantična, neočekivana i moćna, jer žena uzima stvari u svoje ruke, ne čeka muškarca da je odabere i da se odluči, već bira. Uostalom, ako voliš tog čoveka i želiš da budeš u braku sa njim, slažete se na svim važnim poljima – što ga ne bi zaprosila? Hajde da razbijemo rodne uloge, da obrnemo i izmenimo kako muškarac i žena treba da se ponašaju.

No, tu nastupa još jedan problem, u zlatarama baš i ne postoje verenički prsteni za muškarce, pa ćeš morati da improvizuješ sa prstenom, odabereš onaj koji bi se njemu dopao. Uostalom, što mora uopšte prsten da bude simbol za prosidbu i brak, sasvim je u redu da se odlučite za nešto smbolično.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Prvo objavljeno ovde