Da li su reči afirmacije tvoj love language?

LIFESTYLE

Mi, uglavnom, težimo ka jednoj vrsti iskazivanja ljubavi – jednima je fizički dodir dokaz ljubavi, drugi najviše vole da koriste poklone kako bi iskazali koliko nekog vole, treći cene provedeno vreme sa drugima, a četvrti vole da rečima iskaže svoje emocije. Ukoliko volite da drugima govorite kako se osećate i isto očekujete od njih, onda je ovo tekst za vas.

Grešimo kada mislimo da je jedan love language bolji od drugog, ili da neko ko drugačije iskazuje ljubav to radi bolje od nas, jer svako iskazivanje ljubavi je upravo to – dokaz ljubavi. Kao što je već jasno iz naziva, ovo iskazivanje ljubavi je bazirano na govoru, odnosno rečima. Reči afirmacije su – ili izgovorene ili napisane reči koje poručujemo svom partneru, pružajući mu podršku i pokazivajući empatiju.

Oni koji vole da ljubav iskazuju rečima, zaista uživaju u razgovorima o emocijama – u četiri oka. Možda ste pomislili na to da reči nisu dovoljne i da umeju da budu isprazne, ali stvar je u tome da to na šta vas asocira izjavljivanje ljubavi je, zapravo, pričanje u prazno.

Ovde se radi o iskrenoj povezanosti i o otvaranju srca. Oni koji koriste reči afirmacije kao love language nisu zahtevni. Oni su veoma svesni svojih emocija i rade na tome da ih i njihovi partneri jasno razumeju. Jedno prosto volim te ne mora nužno da bude poziv na to da nam neko iskaže ljubav, već se samo tako osećamo u tom momentu.

Reči afirmacije su najlakši jezik ljubavi koji se može utvrditi jer je sve rečeno. Ali, reči afirmacije su i one sitne reči koje govorimo kada se neko lepo obuče, kada primetimo da je naš partner promenio frizuru itd. Takođe, ljudi koji rečima afirmacije iznose svoju ljubav prema nekom se mnogo oslanjaju i na muziku, jer pesme za njih predstavljaju poruke koje nisu uspeli da napišu i pošalju.

Oni koji koriste reči afirmacije i ne dobijaju isti tretman se često osećaju zapostavljeno. Takođe, bitno je da se pomene da reči afirmacije nisu za svakog iste. Svi smo različiti i svako ima svoju percepciju o tome kako se iskazuje ljubav. Za nekog su reči afirmacije upravo volim te ili stalo mi je, dok neko više voli da pita svog partnera kako je i kako se oseća, da li želi kafu ili ručak – za ovakve osobe je bitna samo komunikacija.

U svakoj romantičnoj vezi dobra komunikacija predstavlja imperativ, bez obzira na to kakvim se love laguageom koristite. Zato, svi moramo da radimo na tome da iskazujemo svoja osećanja, dok ovakve osobe to već veoma dobro znaju. Kada vašem partneru reči predstavljaju način za iskazivanje ljubavi – kako vi treba da se ponašate?

Trebalo bi da svom partneru češće stavljate do znanja koliko vam je drago i važno što ste zajedno i šta vam sve u vašem odnosu godi. Budite empatični prema njegovim osećanjima i zahvalni što ih deli sa vama, jer će to raditi zaista iskreno i često će se osećati ranjivo kada vam kaže kako se oseća i šta misli. Ukoliko su reči afirmacije zajednički love language i vas i vašeg partnera – onda ste na sigurnom.

Naslovna fotografija: instagram.com/humanlovers

Milica Antić

Izvor