Ovo su najnezdraviji modeli emotivnih veza

LIFESTYLE

Niko nas ne uči zdravim emotivnim odnosima, ne uče nas kako da iskažemo osećanja, kako da negujemo ljubav, kako da budemo ranjivi, a da sačuvamo samopoštovanje, kako da se sukobljavamo i raspravljamo, a da ne vređamo i da se ne osećamo uvređeno. Zapravo, uče nas, naši roditelji i primarna porodica, a kasnije naši prijatelji i partneri. Ali, uče nas onome što znaju – pokupimo od njih ono što imaju da nam daju, a to su često nezdravi modeli, predrasude i pogrešna uverenja o ljubavi, preterana očekivanja i toksična ponašanja. Učimo iz iskustva, ali iskustva kreiraju naša (već oblikovana) pogrešna uverenja, kojih je teško osloboditi se. Najvažnije stvari u životu – negovanje najvažnijih odnosa – učimo kroz maglu, bol i gubitak i često vrlo malo naučimo. Ovo su pojedini najnezdraviji modeli veze – koje treba da naučimo da prevaziđemo.  

Potpuna zavisnost. Doživljavamo ljubav kao drogu, a partner je diler, bez koga nismo živi. Jednostavno, svaki trenutak koji provodimo odvojeni, pravo je mučenje. To se zove luda zaljubljenost i sigurno ste je iskusili. A ako niste, nadajte se da ćete sačuvati malo mozga kada vas pogodi Amorova strela (i ubrizga vam dozu najteže droge na svetu, koja momentalno izaziva zavisnost). Ako ste usred ovakve veze, stanite, predahnite, razmislite. Odlepite se od partnera, pustite ga da diše (osetiće se ugušeno, pre ili kasnije), prikupite svoj život koji ste potpuno zanemarili i organizujte sebi neke aktivnosti bez partnera (i uživajte u njima), jer tako ćete, možda, sačuvati vezu.

Veza u kojoj ste pomešali ljubav sa nečim drugim. Ovo je teško shvatiti dok se dešava, ali postoje simptomi i postaju sve izraženiji, vremenom. Postoji mnogo toga što možete pomešati sa ljubavlju – hemija, telesna privlačnost, strast (u ovom slučaju pre ili kasnije počnete da se pitate da li ste u toj vezi samo zbog seksa); strah od samoće (vremenom ste sve nezadovoljniji i krivite partnera da vam ne pruža dovoljno); nisko samopoštovanje i nesigurnost (ostajete sa nekim ko hoće da bude sa vama, jer verujete da ne zaslužujete bolje, zbog čega vam je samopoštovanje sve niže i nezadovoljstvo sobom, svojom vezom i svojim životom sve izraženije). Znate da nekog volite kada ga prihvatate takvog kakav je i posvećeni ste vašem odnosu i u teškim vremenima, i onda kada nema intenzivnih osećanja da vam u tome pomognu.

Kada gajite osećanja prema drugoj osobi i niste iskreni prema partneru. Ponekad se to dešava i u stabilnim i posvećenm odnosima – zaljubite se u nekog, zanesu vas osećanja koja su odavno prošla u vašem primarnom odnosu, osetite se obnovljeno i oživite. Ponekad prođete kroz to bez štete, otreznite se i vratite svom odnosu. Ali, osećanja prema drugima, koja krijemo od partnera, truju odnos, uznemiruju nas i teško prolaze sama od sebe. I nisu se pojavila bez razloga, zato treba da ih tretirate kao nešto što ima veze sa vašom vezom i sa vašim partnerom i da pokušate kroz to da prođete zajedno.

Kada jedan partner u javnosti grdi drugog. Osim što izaziva pažnju i ružno je i nekulturno, to govori o toksičnom odnosu – partner koji grdi je superioran i u roditeljskoj poziciji, a onaj drugi je u poziciji deteta. U zdravom odnosu, partneri su ravnopravni i tretiraju jedan drugog sa poštovanjem.

Kada se osećate fizički neadekvatno, zbog partnerovih komentara i kritika. Svaki negativan komentar o fizičkom izgledu izražava neprihvatanje i nepoštovanje, a to je ono što prava ljubav definitivno nije.

I još nepoštovanja – kada ne podržavate i omalovažavate životne ciljeve i dostignuća partnera (ili on vaša), to ne može biti zdrava veza.

Kada jedan partner uvek nameće svoje stavove i načine i nikada nije spreman na kompromise, dok drugi uvek popušta. U zdravoj vezi oboje moraju biti spremni na kompromise i ustupke i zajedno rešavanje problema. To ne može biti jednostrano.

Kada osećate da treba da odete, a pokušavate da ignorišete taj osećaj. Ali, on neće nestati, samo će postati intenzivniji. Ako osećate da je veza potrošena, da morate da krenete dalje, uradite to, bolje pre nego kasnije, manje ćete se mučiti i gubiti vreme.

Naslovna fotografija: instagram.com/couplegoals

Brankica Milošević 

Izvor