Znaci da ste spremni za novu ljubav

LIFESTYLE

Preživeli ste raskid. Suočili se sa činjenicom da je propao odnos, za koji ste verovali da će trajati i napredovati. Slomljene su vaše nade da ćete zauvek ostati sa nekim, prošli ste kroz razne faze tugovanja i ljutnje zbog odbačenosti. Razgovarali ste sa svima sa kojima je trebalo da razgovarate, dobili ste tone mudrih saveta i uputstava, izvrteli ste i razmotrili iz svih uglova ono što se dogodilo. Možda ste započeli terapiju. I došli dotle da, šta god bio razlog za raskid i koliko god to bilo teško – morate da nastavite dalje. A to znači, pored svega ostalog, da ćete možda opet upoznati nekog, ko će vas pokrenuti, zbog koga će vam srce brže zakucati, u koga ćete se zaljubiti i koga ćete zavoleti. Da li ste spremni za to? Ovo su znaci da je vreme da se vratite u igru. 

Možete da razgovarate i razmišljate i o nečemu drugom, osim o bivšem. Dešava se da provedete ceo sat u razgovoru sa prijateljicom, a da ne pomenete bivšeg. Dešava se da prođe i po pola dana, a da ga se ne setite. Prosto ste ponosni na sebe kad ga se setite i shvatite da ste bili okupirani drugim mislima i dešavanjima, da je vaš život opet vaš i da ste se izgleda stvarno pomerili sa mesta slomljenosti i tuge i počeli da se isceljujete.

Već ste imali neku avanturu, na koju uopšte niste ponosni, a možda vam je i malo muka, ali možete to da prihvatite. Svako ko je pokušao da se uteši u nekom novom odnosu, dok nije bio spreman za to, oseća se malo prazno i postiđeno. Sada biste mogli da pokušate da se sa nekim zabavljate, da nekog zaista upoznate (i da ga ne tretirate kao anestetik).

Primećujete privlačne muškarce i reagujete na tu privlačnost – ne zato što se nadate da ćete uz nekog lakše zaboraviti bivšeg, nego zato što vam se zaista sviđa. Pada vam na pamet da ne postoji bolji način da otkrijete da li ste spremni da krenete dalje, nego da nađete nekog novog.

Ne upoređujete novu osobu sa bivšim – dobro, ne radite to stalno. Ali ako to poređenje nije na štetu nove osobe, onda ste na dobrom putu. Jer, ako osećate da niko nije dorastao vašem bivšem, onda nećete ni naći nekog ko jeste. A mogli biste.

Recidivi bivše veze se više ne ponavljaju. Ne komunicirate sa bivšim, ne svađate se i ne ubeđujete i više ne želite ništa da mu dokažete. I ne mrzite ga. Mržnja je produžetak ljubavi koju ste osećali, ali i nesposobnost da se nosite sa osećanjima koja prate gubitak. Ako ste ste zatvorili taj krug, oslobodili se mržnje i želje da se nekako osvetite, izlečeni ste.

Terapeut vam je rekao da je vreme da krenete dalje, da ste se dovoljno osnažili da biste mogli ponovo da rizikujete i da se otvorite. Pa, ako vam je to rekao terapeut, onda mora da je istina.

Dali ste sebi dovoljno vremena da žalite i tugujete zbog gubitka važne osobe, dovoljno ste to procesuirali i prihvatili. Koliko ste zaista završili „taj posao“ otkrićete u odnosu sa novom osobom. Ako niste odradili sve što treba, to će vas proganjati. Zato idite polako sa novom osobom i setite se da vam je to prilika da ne ponovite i ne upadnete u toksične obrasce iz prethodne veze – prilika za razvoj. 

Naslovna fotografija: instagram.com/gabriellecaunesil

Brankica Milošević 

Izvor