Kako da ostanete prijatelji posle raskida

Životni stil

Prijateljstvo posle raskida ili razvoda, moguće je jedino ako ste uspeli da ga razvijete dok ste bili zajedno. Kao vitalno važan deo ljubavi, prijateljstvo ima tu snagu da opstane, odnosno, da obezbedi teren na kome vaš odnos i dalje može funkcionisati, ukoliko to oboje želite. A ako ste već razvili prijateljstvo, želećete. Ako imate decu, želećete. Možda ćete ustanoviti da vam je laknulo što su otpali svi oni opterećujući delovi veze i što se vaš odnos iskristalisao (transformisao) u prijateljstvo i da se, zapravo, razumete i poštujete više i bolje nego dok ste bili zajedno. Takođe, prijateljstvo je moguće ako ste druge aspekte odnosa potrošili i ako oboje jedno drugom zaista želite sve najbolje. Nekima je prirodno da ostanu u (vrlo) prijateljskim odnosima sa bivšim, koji je do skoro bio osoba od poverenja, neko ko vas poznaje i sa kim sve delite i ko vam može pružiti korisnu perspektivu u sagledavanju nekog problema, jer je to i do sada činio. A neki ne žele da znaju za osobu sa kojom su bili. Često imate oba iskustva – i tog nekog bivšeg koga želite da zaboravite i obrišete iz svog života, kao i onog ko vam je i dalje prijatelj i znate da mu se možete obratiti u bilo kom trenutku. Ovo su praktični načini da negujete prijateljske odnose nakon raskida.

Iskren razgovor

Možete ustanoviti da vam raskid obezbeđuje distancu sa koje možete opuštenije i iskrenije da govorite o svojim osećanjima i potrebama, bez brige da ćete povrediti drugu osobu. Ako ste i ranije bili ovoreni i umeli da razgovarate bez svađe i optuživanja, ovo će vam ići – sada ćete možda više ceniti to što umete tako da razgovarate i što imate nekog sa kim možete da budete potpuno otvoreni, jer vas poznaje. Ako ste potpuno iskreni, možete ustanoviti da su se vaši putevi zaista razišli i da nemate ni želju ni potrebu da ostanete u kontaktu – možete jedno drugom poželeti sve najbolje i razići se bez gorčine i zamerki.

Postavite i poštujte granice

Ukoliko ste rešili da održite prijateljske odnose, biće potrebno da uradite nešto što ste možda zanemarivali, ili u čemu ste bili loši u vezi – da postavite granice i da ih se držite, kao i da poštujete granice bivšeg partnera. Sa emotivnom distancom ovo će biti malo manje težak posao, nego što je to inače u bliskim odnosima. Moraćete da se suočite sa svojim osećanjima kad bivšeg partnera prvi put vidite sa novom partnerkom, ili kad saznate da ima novu vezu. Možete osetiti ljubomoru i želju da se nadmećete sa novom osobom, poriv da zloupotrebite prijateljske pozicije. Potrebno je da se sa tim suočite i da to prevaziđete – ako ćete biti prijatelji, ono što ste bili treba da otpustite i ostavite u prošlosti.

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje