Kako nesavršeni muškarac ili žena evoluira u “savršenu” doživotnu pratnju

Životni stil
Foto: pexels.com

Istina je, kada je riječ o pronalaženju “savršenog muškarca” ili “savršene žene” ili “savršenog odnosa”, putovanje počinje s otpuštanjem fantazije o “savršenom”! U stvarnom svijetu ne volite i ne cijenite neke ljude jer su savršeni, volite i cijenite ih unatoč činjenici što nisu. Isto tako, vaš cilj ne bi trebao biti stvaranje savršenog života, već živjeti nesavršenim životom u radikalnoj začuđenosti.

Jutros, na kavi, jedna od mojih dobrih prijateljica mi se jadala o svim njezinim neuspješnim pokušajima da pronađe savršenog muškarca. Iako je njezina priča o njezinim jedinstvenim osobnim iskustvima, nisam si mogao pomoći, osjećao sam kao da sam već čuo tu istu priču, koju su drugi ispričali u potpuno različitim okolnostima, već stotinu puta.

To je srceparajuća priča o beskrajnoj potrazi za savršenstvom…

Savršena žena

Jednom davno, inteligentna, privlačna, samodostatna žena u svojim srednjim tridesetim godinama odlučila je da će se smiriti i naći muža. I tako je otišla u svijet u potragu za savršenim muškarcem.

Upoznala ga je u New Yorku u baru u otmjenom hotelskom predvorju. Bio je zgodan i uglađen. Zapravo, nije mogla odvratiti pogled od njega. Zaintrigirao ju je. Njegove jagodice, čeljust, glas i njegove tople, čvrste ruke. Ali nakon kratkog vremena, prekinula je s njim. “Jednostavno nismo dijelili iste vjerske stavove”, rekla je. Tako je nastavila svoj put.

Upoznala ga je ponovno u Austinu nekoliko mjeseci kasnije. Ovaj put bio je poduzetnik koji je posjedovao malu, uspješnu izdavačku kuću koja je pomagala domaćim glazbenicima pri rezerviranju nastupa i promicanju njihove glazbe. I tijekom nezaboravne noći saznala je da ne samo da dijele iste vjerske poglede, već ju je mogao satima nasmijavati. “Ali ja ga jednostavno nisam privukla fizički”, rekla je. Tako je nastavila svoj put.

Ponovno ga je srela u Miamiju u kafiću na plaži. Bio je liječnik sportske medicine za Miami Dolphine, ali je lako mogao biti model donjeg rublja za Calvina Kleina. Neko je vrijeme bila sigurna da je on taj! I svi su ga njeni prijatelji voljeli. “On je savršen ulov”, rekli su joj. “Ali nismo se kretali u istim društvenim krugovima, a njegov posao zahtjevao je previše vremena i pozornosti”, rekla je. Tako je prekinula i nastavila put.

Konačno, na poslovnoj konferenciji u San Diegu, upoznala je savršenog muškarca. Posjedovao je sve kvalitete koje je tražila. Inteligentan, zgodan, duhovan, slični društveni krugovi i snažna emocionalna i fizička veza – apsolutno savršen! Bila je spremna provesti ostatak života s njim. “Ali nažalost, on je tražio “savršenu “ženu”, rekla je.

Sve čemu smo se ikada nadali

Kao ljudska bića često jurimo za hipotetskim, statičnim stanjem savršenstva. To činimo kada tražimo savršenu kuću, posao, prijatelja ili ljubavnika. Problem je, naravno, u tome što savršenstvo ne postoji u statičnom stanju, piše Marc and Angel. Jer život je stalno putovanje, stalno se razvija i mijenja. Ono što je danas ovdje nije isto sutra.

Ta savršena kuća, posao, prijatelj ili ljubavnik na kraju će nestati u stanju nesavršenosti. Dakle, najbliže što možemo doći do savršenstva je samo iskustvo – snimak jednog trenutka ili vizije koja se zauvijek zadržala u našim umovima – nikada se ne razvija, nikada ne raste. A to nije ono što želimo. Želimo nešto stvarno! A kada je stvarno, to nikada neće biti savršeno. Ali ako smo spremni raditi na tome i otvoriti se, to bi moglo biti sve čemu smo se ikada nadali.

Taj nesavršeni muškarac (ili žena)

Istina je, kada je riječ o pronalaženju “savršenog muškarca” ili “savršene žene” ili “savršenog odnosa”, putovanje počinje s otpuštanjem fantazije o “savršenom”! U stvarnom svijetu ne volite i ne cijenite neke ljude jer su savršeni, volite i cijenite ih unatoč činjenici što nisu. Isto tako, vaš cilj ne bi trebao biti stvaranje savršenog života, već živjeti nesavršenim životom u radikalnoj začuđenosti.

A kada je intimna veza problematična, to nije neposredan znak da radite krivo. Intimni odnosi su zamršeni i često su najteži kada sve radite kako treba – kada posvetite vrijeme, odrađujete teške razgovore, kompromise i svakodnevne žrtve.

Odupiranje teškim trenucima – stvarnim trenucima – i gledanje na njih kao na neposredan dokaz da nešto nije u redu ili da ste s pogrešnom osobom samo pogoršavaju poteškoće. Nasuprot tome, gledanje na poteškoće u odnosima koje su normalne i nužne pružit će vama i vašem partneru najbolje prilike da zajedno napredujete na duge staze.

Opet, ne postoji “savršenstvo”. Reći da netko čeka cijeli život svoju savršenu srodnu dušu da se vrati je apsolutni paradoks. Ljudi se naposljetku umore od čekanja, tako da oni iskoristite drugu šansu s nekim, a s moći ljubavi, kompromisa i predanosti postaju srodne duše – i za to je potreban gotovo čitav život da se usavrši.

Taj se koncept doista odnosi i na gotovo sve u životu. Uz malo strpljenja i otvorenog uma, s vremenom, kladim se da se nesavršena kuća razvija u ugodan dom. Taj nesavršeni posao prerasta u nagrađivanu karijeru. Taj nesavršeni prijatelj evoluira u sigurno rame na koje se može osloniti. I … taj nesavršeni muškarac ili žena evoluira u “savršenu” doživotnu pratnju.

Marc Chernoff

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

https://atma.hr/kako-nesavrseni-muskarac-ili-zena-evoluira-u-savrsenu-dozivotnu-pratnju/


Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje