Ljubav: Otvorena veza – pravila se moraju poštovati!

Životni stil
otvorena veza - pravila

Ako vas interesuje otvorena veza – pravila se moraju poštovati da niko, na kraju, ne bude povrijeđen!

Kada pomenemo pojam “otvorena veza” (neki sinonimi su poliamorija, anahrija, svingerski sastav) mnogi će reći da je u pitanju više zadovoljavanje “seksualnih apetita” nego “koncept” ljubavi i emocija. Takođe, uobičajena je zabluda da su ovakve veze zapravi afere. Razlika postoji, jer afera podrazumijeva “tajnost” dok su parovi u otvorenim vezama poprilično transparentni u pogledu tih veza.

Otvorena veza – pravila se moraju poštovati!

Ipak, da bi sve funkcionisalo besprijekorno – neka pravila moraju da postoje i moraju se poštovati! Jedini cilj uspostavljanja tih pravila, ako se već dogovorite s voljenom osobom da je vaša veza – otvorena veza, jeste da obje strane budu zadovoljne. Time ćete izbjeći nesporazume, ljubomoru, bijes!

Evo koja pravila se moraju poštovati…

Pravilo #1: Jasne granice

Postavljanje seksualnih granica su na prvom mjestu spiska “pravila” za otvorenu vezu. Dakle, modate odrediti šta je dozvoljeno, a šta nije. Budite precizni u tome sa koliko osoba vaš partner ili partnerica može da bude istovremno, kao i da li je oralni seks, na primjer, prihvatljiv. Takođe, usaglasite se i oko razvijanja emocionalne veze s drugim partnerima.

Pravilo #2: Bez tajni!

Nema skrivanja o tome šta ste iskusili sa drugim osobama – to je drugi najvažniji detalj svake otvorene veze. Parole “ne pitam, ne pitaj” ili “samo bez detalja” nije baš najbolje, jer je o ovim stvarima najbolje razgovarati kako bi se izbjeglo držanje stvari u tajnosti što može da rezultuje povređivanjem voljene osobe.

Pravilo #3: Precizno o drugim partnerima/partnericama

Otvorena veza ne znači da su u nju “pozvani svi”. Naprotiv, s vašim “stalnim” partnerom /partnericom morate da postignete dogovor o tome ko su osobe koje mogu da budu dio vaše otvorene veze; da li su to bivše ljubavi, bliski prijatelji, porodični prijatelji, kolege/kolegice. Na toj listi ne smiju da budu osobe zbog kojih ćete se osjećati nesigurno ili da je vaša intimnost ugrožena.

Pravilo #4: Odgovarajuća osoba

Na ovakvo nešto može da pristane samo osoba koja dijeli vaše razmišljanje o otvorenoj vezi i ko neće biti ljubomoran/ljubomorna na vašeg dečka/djevojku; partnera/partnericu. Budite jasni u vezi s tom da je želite kraj sebe, ali da ona nije jedina osoba s kojom ste intimni. Tako ćete izbjeći i najmanju mogućnost da nekoga nesvjesno povrijedite.

Pravilo #5: Podjela vremena

Prioritet treba da bude vaša voljena osoba i vrijeme koje provodite s njim/njom (viđanje, seks, zajedničke aktivnosti), a sa drugom osobom (ili osobama) upotpunjujete vrijeme koje imate još na raspolaganju. To ipak ne znači da bi trebalo da budete sebični i zanemarite druge osobe zbog “primarnog/e” partnera/partnerice, već da mudro raspodijelite vrijeme.

ljepotaizdravlje.ba

igor_kell / iStock via Getty Images Plus

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje