Magnezijum: Važan, a zanemaren mineral

Životni stil

U prilog činjenici koliko je magnezijum važan, govori i podatak da, bez doze ovog minerala, u našem telu bi “zakazalo” oko 300 biohemijskih procesa! Magnezijum je, između ostalog, važan za kosti, srce, imuni sistem…

Pročitajte za šta je još bitan magnezijum u telu.

Reguliše unutrašnji sat

Naš organizam ima svoj unutrašnji sat, na osnovu kojeg reguliše ritam spavanja i buđenja, kroz hormonske cikluse i druge signale. Taj unutrašnji sat se još naziva i cirkadijalni ritam i upravo taj unutrašnji sat se poremeti kada ne spavamo dovoljno ili kada imamo džet-leg.

Unutrašnji sat kontroliše “glavni sat” u mozgu, a “imitiraju” i drugi satovi u telu.

Magnezijum je, sudeći po rezultatima studije iz 2016. godine, ključan za ćelije koje održavaju rad unutrašnjeg sata. Nivo magnezijuma raste i opada u periodu od 24 sata, regulišući kada nam se spava, a kada se budimo, pa poremećen nivo ovog minerala remeti i rad cirkadijalnog ritma.

Kontroliše mišićne kontrakcije

Magnezijum u telu deluje kao relaksant, odnosno deluje na mišićna vlakna da ostanu opuštena, umesto da naprave kontrakciju.

“U mišićima, kalcijum se vezuje za određene proteine, a u ovom procesu se menja forma tih proteina, zbog čega dolazi do mišićnih kontrakcija. Magnezijum se takmiči sa kalcijumom da se veže za iste te proteine i pomogne u opuštanju mišića”, objašnjavaju stručnjai iz “Heltlajna”.

Utiče na porođaj

Nivo magnezijuma u organizmu zavisi od mnogo stvari, a porođaj je jedna od njih. Studija iz 1994. godine utvrdila je da žene tokom porođaja imaju znatno manje magnezijuma u materici, a povećanje nivoa ovog minerala u organizmu je poznat kao pomoć u borbi protiv preranog porođaja. Ženama koje su izložene riziku od prevremenog porođaja često se, pored ostalog, daje magnezijum da bi se to sprečilo.

Istraživanje iz 2015. je pokazalo i da se davanjem magnezijuma ženama na porođaju smanjuje rizik od groznice kod majki i komplikacija kod beba.

Dobar je za pamćenje

Magnezijum ima jako važnu ulogu u tome koliko dobro pamtite. Naučnici su 2004. godine otkrili da održavanje nivoa magnezijuma može da pomogne u sprečavanju problema sa pamćenjem kod sredovečnih ljudi.

Studija sprovedena 2010. je pokazala da magnezijum ima važnu ulogu u plastičnosti sinapsi u mozgu, odnosno pomaže im da prihvate nove informacije, na taj način podstičući i bolje pamćenje.

Važan je i za vitamin D

Nova studija, sprovedena prošle godine, dokazala je da ovaj mineral vezuje vitamin D za telo, što znači da bez dovoljnog nivoa magnezijuma u organizmu ne možete da imate ni dovoljno vitamina D.

Oblikuje hromozome

Magnezijum je sastavni deo različitih stvari u telu, uključujući i kosti. Ali, možda niste očekivali da ovaj mineral oblikuje i hromozome, odnosno utiče na to kako se oni organizuju i “savijaju”. To “savijanje” hromozoma je ključno za deobu ćelija. Naučnici još uvek istražuju kako oblik i organizovanje hormozoma utiče na naše zdravlje, ali za sada se zna da magnezijum definitivno u tome ima veliku ulogu.

Potreban je za komunikaciju među ćelijama

Ćelije u telu međusobno komuniciraju, a ispostavlja se da je magnezijum jako važan za to. Ta komunikacija ćelija utiče na sve u telu, uključujući i na metabolizam i imunitet.

Na kraju, kada malo bolje razmislite, magnezijum je važan za sve. Definitivno je važno da imate dovoljno ovog minerala u telu, kako bi telo moglo normalno da obavlja sve svoje funkcije. Da biste uneli dovoljno magnezijuma, pobrinite se da jedete dovoljno lisnatog zelenog povrća, orašastog voća i ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, a ako je neophodno, porazgovarajte sa lekarom o suplementima.

http://mondo.rs/a1174286/Magazin/Zdravlje/Magnezijum-zasto-je-vazan-magnezijum.html

 


Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje