Nevolje često dolaze zbog naše nepažnje – Kako spriječiti loša dešavanja prema Konfučiju

Životni stil
Nevolje su sastavni dio života. Ponekad se radi o sitnicama, dok ponekad o većim stvarima. 

Međutim važno je znati kako iste izbjeći. Danas donosimo jednu priču, ali i mudar savjet Konfučija kako i na koji način možete da izbjegnete nevolje. “Prije par godina sam iznajmio stan za male novce.
Stan mi je u tom trenutku odgovarao, iako je u stanu bilo dosta stvari za popraviti. Međutim, kada ste mladi, nekako ste više prilagodljivi pa na određene stvari znate i da zažmirite. Čak šta više vidite i prednosti, jer mislite da na ovaj način ostavljate prostora i za štednju.
Živio sam tako oko godinu dana, ali onda su uslijedile nevolje. Stvari su počele da se lome, krov prokišnjava i sve bude rizičnije za boravak. Kontaktirao sam gazdaricu i rekao kako određene stvari treba popraviti i riješiti.
Na to sam dobio odgovor: ” Pa obriši kada ti prokisne krov, za ove novce možes tako živjeti. A zar nemate prijatelja koji vam može to sve popraviti”? Zapravo, ona je još na to sve vjerovala da ja trebam riješiti njene probleme.
Nakon mjesec dana pronašao sam novi stan, a žena je smjestila druge ljude u moj prethodni. Sama euforija da je stan jeftin, brzo je prošla. Problemi oko stana samo su rasli, a i komšije su postajale sve kivnije na gazdaricu. Na kraju ju je neko tužio i pobjedio”.
Konfučije je dao mudar citat kada je u pitanju nečija nepažnja: “Oni koji ne razmišljaju o dalekim poteškoćama, bliske nevolje će sigurno čekati”. Ne može se uvijek očekivati da će nešto proći tek tako, samo od sebe ili da će neko drugi za vas nešto riješiti.
Za sve postoje vrijeme i mjesto, A, za neke stvari je to vrijeme odmah. Ono što je potrebno da odradite i završite to i učinite. Takođe, budite oprezni u svakodnevnim radnjama, ne dovodite sebe bez potrebe u nevolje.
Odložite dokumente prije nego što prospete kafu po njima, znajte gdje ostavljate ključeve, čuvajte one stvari koje vam služe, nemojte odgađati neke važne posjeste, a pogotovo kada je vaše zdravlje u pitanju. Svoje planove gradite jasno, kako kasnije ne bi žalili.
Imajte staloženost i tačnost kada nešto radite. Ne shvatajte ovo kao pretjerivanje, već kao potrebu. Iako je život nepredvidiv, i sve stvari se ne mogu kontrolisati, pokušajte da imate pod kontrolom onoliko koliko možete. Ne prepuštajte baš sve slučaju.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin – www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Preporučeni sajt

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje