Nauka je rekla svoje: Ovo su 10 najlepših rasa pasa koje svakog otope svojim slatkim izgledom

Životni stil

Na osnovu naučnog istraživanja, donosimo vam deset rasa pasa koje odišu lepotom i slatkoćom.

1. Ikonična pegava dlaka dalmatinca je odmah prepoznatljiva, što ih čini jednom od vizuelno najupečatljivijih rasa pasa. Njihova vitka, atletska građa i prijateljska, otvorena narav samo doprinose njihovoj privlačnosti, učvršćujući njihov status voljene i lepe rase.

FOTO: Anna Maloverjan / Panthermedia / Profimedia

2. Sa svojom jedinstvenom kovrdžavom dlakom i karakterističnom bradom, irski vodeni španijel je rasa koja se izdvaja iz gomile. Njihova živahna, razigrana priroda i ljubazna narav čine ih ne samo lepim već i divnim prijateljem.

FOTO: PAUL ELLIS / AFP / Profimedia

3. Čvrsta dlaka foks terijera, budna ekspresija i kompaktna, mišićava građa daju im samopouzdanje i šarm. Njihova oštra inteligencija i energična narav doprinose njihovoj privlačnosti, što ih čini omiljenim među onima koji cene i lepotu i inteligenciju svojih psećih pratilaca.

FOTO: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

4. Trajna popularnost labradora retrivera je svedočanstvo njihove pobedničke kombinacije dobrog izgleda i odličnog temperamenta. Sa svojom širokom glavom, ljubaznim očima i čvrstom građom, Labradori odišu osećajem topline i pouzdanosti koji ih je učinio omiljenim porodičnim ljubimcem.

FOTO: Mediadrumimages/Natalie Erasmus / Media Drum World / Profimedia

5. Jedinstveni izgled baseta, sa dugim, baršunastim ušima, kratkim nogama i dubokim očima, doneo im je posebno mesto u srcima ljubitelja pasa širom sveta. Njihova nežna, strpljiva priroda i dragi izrazi čine ih i lepim i neodoljivim.

FOTO: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

6. Luksuzno belo krzno samojeda, koje podseća na meki, pahuljasti oblak, jedna je od njihovih najupečatljivijih karakteristika. Upareni sa njihovim slatkim osmehom i prijateljskom naravi, nije ni čudo što se smatraju jednom od najlepših rasa pasa.

FOTO: Ilya Naymushin / Sputnik / Profimedia

7. Kompaktna, mišićava građa Džek Rasel terijera, oštar izraz i bezgranična energija čine ih zadivljujućom i privlačnom rasom. Njihova živahna, neustrašiva priroda i odanost vlasnicima doprinose njihovom šarmu, osiguravajući da su uvek u centru pažnje.

FOTO: Ukrinform / ddp USA / Profimedia

8. Moćna, atletska građa rotvajlera i upečatljive crne i žute oznake daju im prizvuk snage i plemenitosti. Njihova lojalna, zaštitnička priroda i mirno, samouvereno držanje, čine ih i lepim i vrednim saputnicima.

FOTO: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

9. Masivna, mišićava građa Bernardinca, u kombinaciji sa njihovim nežnim, strpljivim izrazom lica i karakterističnim obeležjima, čini ih rasom koja izaziva strahopoštovanje. Njihov miran, prijateljski temperament i istorija pomaganja i dobročinstava samo doprinose njihovoj privlačnosti.

FOTO: Greg Balfour Evans / Alamy / Alamy / Profimedia

10. Luksuzna, lepršava dlaka zlatnog retrivera, prijateljski izraz lica i ljubazne, inteligentne oči učinile su ih jednom od univerzalno obožavanih rasa pasa. Njihova ljubazna priroda i želja da udovolje čine ih ne samo lepim već i dragim članovima porodice.

FOTO: Valerio Rosati / Panthermedia / Profimedia

Lepota kod pasa može biti subjektivan pojam, ali postoje određeni atributi koji dosledno izazivaju divljenje.

U 2021. godini, studija koja je koristila zlatni presek pokušala je da kvantifikuje pseću ljupkost, otkrivajući da se rase poput dalmatinca, irskog španijela i foks terijera blisko pridržavaju ovog matematičkog standarda privlačnosti, prema istraživanju koje je preneo Nature of Home.

Stručnjaci su takođe procenili estetske kvalitete koji rasu pasa čine lepom, uzimajući u obzir faktore kao što su njihova građa, dlaka i ukupne proporcije. Od sređenih i elegantnih do nežnih i simpatičnih, postoji širok spektar karakteristika koje doprinose vizuelnoj privlačnosti rase.

Zlatni Retriver, pas, kuče
foto: Shutterstock

Iako možda nisu najslađi kućni ljubimci (prema nauci), psi su nesumnjivo najpopularniji izbor kućnih ljubimaca širom sveta. Imajući sve gore navedeno na umu, studija je uzela 100 rasa pasa i analizirala ih kako bi došli do zaključka koja se rasa najbolje pridržava proporcijama zlatnog preseka.

Podaci pokazuju da je dalmatinac, najpoznatija rasa iz Diznijevog filma “101 dalmatinac”, zvanično najslađa rasa pasa na svetu. Irski vodeni španijel, najveća rasa španijela sa smeđim kovrdžavim krznom, nalazi se na drugom mestu, a foks terijer, sa karakterističnim krznom i preklopljenim ušima, je treća najslađa rasa pasa.

Izvor: stil.krurir.rs

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje