1208

S vetrom u kosi

Vikend ljubići

Glorija Salivan je bila urednica, ali i vlasnik časopisa „Stav”, koji je važio zajedno od najznačajnijih novinskih izdanja prodavanih u centralnom delu Sjedinjenih Američkih Država. U Čikagu, gradu u kojem je ona živela i u kojem je bilo sedište časopisa, „Stav” je imao neprikosnoven status najčitanijeg mesečnog izdanja.
Samo su Glorija i njeni najbliži saradnici znaLI koliko je teško održavati taj primamljivi status. Da bi se zadržao veoma visok nivo ekskluzivnosti priloga, na koji su navikli njihovi čitaoci, svi zaposleni su morah da pružaju svoj maksimum, na čelu sa Glorijom, koja je bila potpuno predana poslu.
Kao naslednik neizmernog porodičnog bogatstva, mogla je da sedi skrštenih ruku u svojoj raskošnoj vili na periferiji Čikaga i uređivanje časopisa prepusti članovima upravnog odbora, podjednako stručnim i odgovornim ljudima. Međutim, Glorija je bila, pre svega, ostrašćeni novinar – reporter, obožavala je svoj poziv i volela da stvari drži pod kontrolom.
Iako je to zahtevalo nezamislivo mnogo vremena i ličnog angažovanja, ona je insistirala da potpuno sama vodi uređivačku politiku časopisa. Pritom je pisala redovni uvodnik na prvoj strani, a dešavalo se i da sama odradi poneki intervju, sa osobom za koju bi procenila daje posebno zanimljiva.
Glorija je glasno uzdahnula kada je pronašla fotografiju koja joj se učinila prikladnom da prati Monikin tekst o položaju žena u savremenom društvu. – Pogledaj, Vorene – pozvala je svog zamjenika – čini mi se da ni matori Rejmond ne bi odabrao bolje.
Voren Hensli, sredovečni muškarac razbarušene kose i produhovljenog lika, nije propustio priliku da upali još jednu cigaretu, pre nego stoje ustao sa svoje stolice i prišao Glorijinom stolu. – Dobra je – potvrdio je odsutno. Uvukao je još jedan snažan dim, pre nego što je počeo da prevrće po ostalim fotografijama. – Zašto si dala Rejmondu slobodne dane pred samo zatvaranje lista? – nije izdržao da ne upita.
– Danas mu je godišnjica braka – mrmljala je Glorija, korigujući neki tekst.
– Danas predajemo tekstove na štampanje, a tebi tehnički urednik proslavlja godišnjicu braka, sa ženom koju ne podnosi.

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje