Šta se sve promeni kada sretnete svoju srodnu dušu?

Životni stil

Bajkovite slike vezane su za pojam srodne duše – to je neko ko vas obara s nogu, ko je stvoren za vas, rešava sve vaše probleme i vodi vas u blistavu budućnost. Maštarija o princu na belom konju maskirana je pojmom srodne duše, ali romantična iluzija je ista. Vrlo mali broj ljudi sretne svoju srodnu dušu, a još manje njih ostvari stabilnu vezu. 

Susret sa srodnom dušom nije početak bajke, nego izazov koji vas menja iz korena i nije obavezno romantične prirode. Srodne duše nisu ovde da bi vam pružile potvrdu i ljubav, već da vam pomognu da shvatite suštinu bezuslovne ljubavi, pre svega, prema sebi. U životu možete upoznati više srodnih duša koje vas uče nekim karmičkim lekcijama, pomažu vam da se iscelite, dostignete viši stepen samosvesti, saosećanja, duhovnosti. Ispunjenost u vezi i prijateljstvu sa srodnom dušom dolazi od osećanja da ste drugoj osobi sposobni da pružite naklonost, poverenje, poštovanje koje je jednako onom koje pružate sami sebi. 

A ovo su stvari koje se dešavaju kad zaista sretnete svoju srodnu dušu: 

Ne očekujete da vas druga osoba usreći, jer vas ljubav koju osećate prema njoj usrećuje

Ovaj aspekt odnosa je ključan za vezu sa srodnom dušom. Ona vam nije potrebna da biste se osećali ispunjeno i vredno. Ali, ako je prisutna u vašem životu, sve je svetlije, bogatije i radosnije. Pogledajte svoje prethodne veze – da li su one bile zasnovane na zavisnosti, nezavisnosti ili međuzavisnosti.  Nivo zavisnosti, odnosno nezavisnosti, može da napravi svu razliku između toga da li se oslanjate na drugu osobu da ispuni vaše potrebe, ili ste svoji i autentični. Veze u kojima par nema različite prijatelje, već samo zajedničke, niti iko ima bilo kakav hobi ili interesovanje koje ne uključuje partnera, zasniva se na najvišem stepenu zavisnosti. To može biti ispunjavajući simbiotički odnos, ali može biti i toksična veza u kojoj gubite sebe. Ali i potpuna nezavisnost, kao krajnost, može naneti štetu odnosu, naročito kad je žena uverena da biti samostalna znači da joj muškarac nije ni potreban.

Potcenjivanje muškaraca kao nepotrebnih, može da bude vrlo toksično. U jednom odnosu, najvažnije je da se svako oseća cenjeno, voljeno i poželjno, da se oseća dobro sa onim što je bio, što jeste i što može da postane. U tom domenu je prostor međuzavisnosti, u kojem je veza prioritet, ali vas ne apsorbuje i ostavlja vam prostor i vreme za individualne potrebe i potrage. U međuzavisnosti se slave razlike i podstiče zdrava ravnoteža između zajedničkog vremena i samostalnog bavljenja. I najvažnije od svega, preuzima se odgovornost za svoja osećanja – ne očekujete od druge osobe da učini da se osećate bolje. Kada vam je parner potreban, jer ga volite, umesto da ga volite zato što vam je potreban, to je solidan temelj za vezu srodnih duša. 

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje