Huvering – lukavstva koja će vam narcis servirati da bi vas ponovo pridobio

Životni stil

Znate onaj teskobni osećaj u stomaku koji imate dok se pitate da li vas (ponovo) laže ili (ovaj put) govori istinu? To je vaša intuicija, koja vas upozorava da se držite dalje od toksične narcisoidne osobe koja se igra vašim osećanjima i što je još gore, vašim umom. 

Međutim, empatične i intuitivne osobe često imaju mnogo problema sa svojom intuicijom, kad zaglave u odnosu sa narcisoidnim tipovima, sociopatama i psihopatama. Oni će vas navesti da svoju intuiciju protumačite pogrešno i da sebično nastojanje da ne ostanu bez svoje žrtve pomešate sa iskrenim kajanjem i željom da vas (najzad) usreće. Narcisoidna osoba pažljivo posmatra i vreba – i uhvatiće vas kada ste ranjivi, slabi i nesigurni, jer je to njen teren. 

Ovaj postupak je u psihologiji poznat kao Huvering, nazvan po Huverovom usisivaču, jer narcisoidna osoba ne samo da želi da vas usisa natrag u toksičan odnos, već će vas na kraju i tretirati kao đubre. Ovo su lukave stvari koje će narcis izgovoriti u pravom trenutku, kako bi vas pokolebao i usisao natrag. 

„Odlučio sam da potražim pomoć terapeuta“ 

Kada to čujete, probudiće vam se nada – toliko puta ste ga nagovarali i završavali u suzama zbog te ideje, a sada izgleda da je druga osoba najzad shvatila da ima problem i da joj je potrebna stručna pomoć. Narcis će potkrepiti svoju izjavu vrlo ubedljivo, reći će vam da je razmišljao o onome što ste mu toliko puta govorili, da mu je žao što vas je povredio i da želi da radi na sebi, da pomogne sebi, kako bi vaš odnos dobio novu šansu. Toliko će vam laknuti što to čujete, da ćete prigušiti svoj osećaj u stomaku, koji je ispravan. Ovo je trik, jer narcisoidna osoba ne želi da rešava pitanje kontrole besa, alkoholizma, patološke ljubomore, zavisnosti od seksa (ili mešavine svega toga). Ona će zaista otići terapeutu, ali nema nikakvu nameru da bude iskrena i da zaista radi na sebi, samo se nada da će naučiti neke nove trikove, uz pomoć kojih će manipulisati. Teško ćete pronaći i jedan dokumentovan slučaj kada je žrtva zlostavljanja doživela srećan kraj, jer je njena voljena narcisoidna osoba odlučila da potraži stručnu pomoć. Najverovatnije je da ćete na kraju vi tražiti stručnu pomoć, jer ćete biti potpuno slomljeni. 

„Kunem ti se da tu nema ničeg, slučajno smo se sreli“

Ili „nisam zaljubljen u tu osobu, slučajno sam je sreo kada smo prošli put raskinuli i od tada me ne ostavlja na miru“, ili „bila mi je potrebna uteha, jer sam bio slomljen i mislio sam da si me odbacila“, ili neka slična konstrukcija kojom narcis gura neverstvo pod tepih, istovremeno manipulišući vašim osećanjima i zdravim razumom. Nije istina ono što ste uvereni da je istina (imate dokaze), ako je istina, to uopšte nije tako važno kao što se vama čini, nemate razloga da se tako osećate, preterujete i preuveličavate. Narcisoidna osoba će vas uveravati da je nećete izgubiti, da voli samo vas, da to uopšte nije ništa ozbiljno i nikakva pretnja vašem odnosu – vešto će vas staviti u poziciju da budete zahvalni što vas neće ostaviti zbog nekog drugog. 

„Možemo li da budemo prijatelji“ 

Za ovom taktikom obično posežu kada su uhvaćeni u neverstvu, ili su vas ostavili, jer su se zaljubili u drugu osobu. Posle nekog vremena, kad otkriju da ste vi bolja žrtva, odnosno, da ne mogu da manipulišu tom novom osobom, vraćaju se sa kajanjem i žaljenjem i ne traže od vas ništa drugo, nego prijateljstvo, jer ste vi najbolji na svetu i žele da budete deo njihovog života, makar se samo povremeno viđali i proćaskali uz kafu. Svesni su da su prokockali vaše poverenje i izgubili ono najvrednije što su imali, ali toliko im je stalo do vas, da vas mole da prihvatite njihovu ruku prijateljstva. To nije tako mnogo za vas, koji ste toliko velikodušni i spremni svakome da izađete u susret. Sažalite se na jadnog narcisa. A kad se sažalite, vrlo brzo ćete zažaliti. 

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje