Ovo će vas “naterati” da se razvedrite!

LIFESTYLE

Studije su pokazale da osobe koje generalno imaju pozitivan stav prema životu imaju manje problema sa anskioznošću i depresijom, i da žive duže od pesimista.

Evo kako možete da postanete srećniji, fokusirajući se na lepe stvari:

Prestanite sebi da “lepite etikete”

Možda o sebi razmišljate kao o osobi za koju je čaša uvek “poluprazna”, ali takav crno-beli pogled na svet može biti štetan za vaše mentalno i fizičko zdravlje.

“Ovaj svet nije podeljen na pesimiste i optimiste”, kaže za britanski “Miror” Ema-Su Prins, bihevioralni psiholog.

“Svi mi imamo kapacitet da budemo optimisti koji vole život.”

Optimizam se vežba svaki dan

“Optimizam ne znači da treba da ignorišete stresne situacije u životu, ali vam pozitivan pogled na svet može pomoći da se sa problemima nosite bolje i da im pristupate konstruktivno”, kaže psihoterapeut Kimberli Heršenson.

“Stvaranje optimistične vizije života omogućava vam da živite dobro, uprkos povremeno nepovoljnim okolnostima.”

Studije kažu da je oko 75 odsto ličnog uspeha direktno zavisno od toga kako osoba doživljava svet oko sebe.

Optimizam umanjuje osećaje tuge i anksioznosti, produžava životni vek, pomaže nam da izgradimo snažnije veze sa osobama koje volimo, ali i da se bolje snađemo u teškim situacijama u životu.

Takođe, pozitivan pristup pomaže nam da se izborimo sa stresom, što umanjuje štetne posledice koje može da ostavi po zdravlje.

Pokušajte ovo:

Ako osetite da vas obuzimaju crne misli, odvojite trenutak da vizualizujete jednu lepu stvar koja vam se dogodila tokom dana. To može da bude i neka sitnica, kao što je prijatan trenutak koji ste proveli ćaskajući sa nekim, ili nepoznata osoba koja vam je pridržala vrata, na primer.

“Tokom dva minuta, zapišite svaki detalj kojeg možete da se setite u vezi sa tim događajem, u vidu ‘crtica’, od toga šta je ko izgovorio, do boje džempera koji ste nosili”, kaže Šon Ejkor, osnivač Instituta za primenjena pozitivna istraživanja.

“Ponovno proživljavanje pozitivnih iskustava takve događaje čini još značajnijim u psihološkom smislu, udvostručujući njihov uticaj.”

Nije stvar samo u pozitivnim mislima

Kad stvari ne idu onako kako bismo mi želeli, desi se da energiju trošimo na nešto što je potpuno van naše kontrole, kao što su recimo veliki računi, ili nečije ponašanje koje nam ide na živce. Ali, što više o tome razmišljamo, osećamo se sve gore, delom i zbog toga što smo svesni da ne možemo tu da uradimo ama baš ništa.

“Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite za sebe je da negujete svest o sopstvenoj ličnosti. To će vam omogućiti da imate bolji pristup određenim životnim situacijama, da napravite razliku između činjenica i sopstvenih osećanja, ali i da imate vere u svoje sposobnosti konstruktivnog rešavanja problema”, kaže Prinsova.

Pokušajte ovo:

“Neka vam u naviku pređe da se uvek fokusirate na one stvari koje možete da kontrolišete i koje zavise od vas, naročito u neprijatnim situacijama”, savetuje ona. Nemojte traćiti vreme i snagu na ono što ne možete da promenite, već se skoncentrišite na ono što možete da uradite.

Kontrolišite svoja razmišljanja

Pozitivno “preusmeravanje” je najjednostavnija tehnika koja vam je na raspolaganju, a podrazumeva prosto ponovno razmišljanje o događajima u optimističnijem svetlu.

“Ako vam loše vreme ili kiša pokvare dan, pokušajte da se fokusirate na ono što ste radili upravo zbog takvih okolnosti. Možda ste proveli više vremena odmarajući se, čitajući, ili ste se prosto ušuškali pored osobe koju volite”, kaže psihijatar dr Aparna Ajer.

Posle nekog vremena, postaće vam prirodan ovakav način razmišljanja, pa će vam i vedriji pogled na svet postati nešto što se podrazumeva i u šta ne morate da ulažete svestan voljni napor.

Pokušajte ovo:

Svakog dana razmislite o tri stvari zbog kojih ste zahvalni. To ne mora da bude nešto novo svakog dana, niti mora da bude nešto “veliko”, dovoljno je da se setite zagrljaja osobe koju volite, ili sunčanog jutra.

“Zahvalnost menja naš pogled na svet. To kako doživljavamo sebe i sopstveni život zavisi od činjenica kojima raspolažemo, a ako ste ‘fiksirani’ na negativno, i život i svet su vam takvi”, kaže Ejkor.

“Istraživanja pokazuju da veze u kojima partneri jedno drugom iskazuju zahvalnost traju duže i srećnije su i zdravije od onih u kojima ljudi nemaju takvu naviku.”

Nemojte se družiti sa negativnim ljudima

Svi mi imamo među prijateljima bar jednog koji se stalno žali na nešto, i ponekad padnemo u iskušenje da mu se pridružimo u žalopojkama, ali od toga nema nikakve koristi.

Pesimizam je zarazan, tako da birajte ljude s kojima ćete provoditi vreme. Ne možete potpuno ukloniti pesimiste iz svog okruženja, ali možete bar da se potrudite da napravite dobar balans, tako što ćete svesno birati da svoje vreme i pažnju poklonite onima koji u vama bude optimizam i pozitivna osećanja.

MONDO vesti


Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.