Partnerski odnos i ljubav iz sažaljenja

LIFESTYLE

Postoje različite vrste ljubavi – ljubav prema prijateljima, članovima obitelji, djeci, poslu, hobiju, ljubav prema kućnom ljubimcu… Što kada osjećate sažaljenje prema nekome koga volite? Ako oduzmete sažaljenje, što Vam ostaje?

U životu često susrećemo pojedince za koje osjećamo duboko sažaljenje. Činjenica je da nas suosjećanje prema tuđoj boli pokreće da pomognemo, pokažemo zabrinutost i pružimo konkretnu pomoć.

U partnerskom odnosu postoji potreba za pružanjem i primanjem podrške koja je poput oseke i plime nedjeljiva. Ako partnerski odnos započinje sažaljenjem, vrlo je upitno hoće li kao takav izdržati nalete kušnji svakodnevice. Što kada patnju i bol zamijeni ozdravljenje, hoće li odnos i dalje imati one iste vrijednosti koje je imao ranije?

Često se ljudi povlače iz odnosa za koje su mislili da se temelji na ljubavi, zbunjeni i rastrgani jer u nekom trenutku spoznaju da to nije ljubav.

U ljubavi se uvijek postavlja pitanje izdržljivosti. Pitamo se hoće li odnos koji imamo sada trajati i u budućnosti. Brinemo se je li ljubav stvarna ili je to neki drugi osjećaj koji se krije pod krinkom ljubavi. Pitamo se što druga strana osjeća prema nama.

Ponekad velika odricanja partnera mogu biti rezultat neke vrste suosjećanja. U konačnici, i suosjećanje je jedna vrsta ljubavi. Na kraju takvih odnosa, često čujemo jednog povrijeđenog partnera koji u trenutku krize kaže: “Ne želim tvoje sažaljenje.” Iza takve rečenice se krije puno dublja poruka „Želio sam tvoju ljubav, ali sve što ti nudiš je sažaljenje, a to nije dovoljno, zbog toga ne mogu ostati s tobom ako je to sve što mi možeš dati“.

Neravnoteža koja je svojstvena takvom odnosu dovodi do prevara, rastava i prekida. Većina nas to ne vidi dok se iluzija ne razbije poput staklene čaše. U tom trenutku, koliko god da Vas boli, trebate priznati sebi i drugima da ste pogriješili jer vas za tu osobu nije vezalo ništa osim sažaljenja, a to na žalost nema veze s partnerskom ljubavlju.

Autorica: Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zdravstvenom Veleučilištu

Partnerski odnos i ljubav iz sažaljenja


Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.