10 stvari koje žena treba znati o muškom mozgu: Zadnja je neočekivana!

Životni stil
Izvor slike Designed by Freepik

Najpopularnije predodžbe o muškom mozgu su zasnovane na istraživanjima o muškarcima u dobi od 18 do 22 godine, što su uglavnom studenti koji puno eksperimentiraju :-). Ali, muški mozak strahovito varira tijekom života i predstavlja suprotnu sliku od uvriježenog mišljenja da je muškarcima samo seks na umu.

1. Muškarci žele stabilnost

Obično se kaže da su žene te koje se žele skrasiti, a da muškarci cijeli svoj život žele divljaju i da se provode. Međutim, muškarci su nakon tridesete godine primarno fokusirani na rad i brigu o obitelji. Naravno, neki muškarci se teže vežu od drugih…

2. Tko je šef?

Nestabilna hijerarhija može izazvati anksioznost kod velikog broja muškaraca. Jasno definiran lanac komande, kao onaj koji se prakticira u vojsci ili na većem broju radnih mjesta, snižava razinu testosterona i obuzdava agresiju kod muškaraca. Dakle, motiku u ruke 🙂

3. Očinstvo mijenja hormone

Muški mozak postaje posebno spreman za suradnju u mjesecima prije nego što postane otac. U ovom periodu, kod muškarca dolazi do hormonalnih promjena – povećava se razina prolaktina, a snižava razinu testosterona što potiče roditeljsko ponašanje.

4. Stariji muški mozak je – cool

Muškarci se natječu oko žena i statusa dok su mlađi, a u poznim godinama do izražaja dolaze suradnja i druženje. Nekoliko studija je čak pokazalo da stariji muškarci nisu zainteresirani za nadmetanja bilo koje vrste. Umjesto toga, pozornost im više privlače veze i poboljšanje zajednice u kojoj žive.

5. Otac i igra – super kombinacija

Specifični način igre očeva i djece (spontanost, zadirkivanja i slično) može pomoći djeci da bolje uče, budu samouvjerena i pripremljena za stvarni svijet. Također, očevi koji imaju aktivnu ulogu roditelja imaju i nižu razinu testosterona zbog čega su stabilniji i zadovoljniji članovi društva.

6. Obrana teritorija

Jedan od muških poslova, govoreći u terminu evolucije, je obrana teritorija. Iako i žene imaju posesivnu stranu, muškarci mogu postati nasilni kada im netko ugrožava ljubavni život ili teritoriju.

7. Buljenje u žene je neminovno!

Testesteron “narušava” dio mozga koji je zadužen za kontrolu impulsa, a kod muškaraca ga ima šest puta više nego kod žena. Ovo će vam objasniti zašto muškarci bulje u žene – to se događa automatski, a dokaz tome je da oni vrlo često zaborave na ženu kada im je ona izvan vidokruga.

8. Fokusirani na rješenja

Iako većina studija pokazuje da su žene osjetljivije od muškaraca, to nije baš u potpunosti i točno. Muški mozak jednako reagira kada se netko nalazi u stresnoj situaciji ili u problemima. Međutim, muškarci će više povesti računa o tome kako riješiti problem nego što će biti rame za plakanje.

9. Osjetljivi na usamljenost – život s ženom im je terapeutski

Usamljenost više utječe na muškarce nego na žene, jer su manje spremni na društvene kontakte i stvaranje novih prijateljstava. Zbog toga im je život sa ženom zapravo vrlo koristan i, na određen način, terapeutski.

10. Više su emotivni!

Muškarci imaju daleko jače emotivne reakcije, ali samo prije nego postanu svjesni svojih osjećanja. Naime, muškarci uče skrivati svoje emocije, jer većina kultura smatra da emocije pokazuju samo mekušci.

https://atma.hr/10-stvari-koje-zena-treba-znati-o-muskom-mozgu-zadnja-je-neocekivana/

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje