Ako želite izuzetnu ljubav – idite i tražite je

LIFESTYLE

Ako vam se ponavljaju obrasci nesrećnih ljubavi i neuspešnih veza, izuzetna i velika ljubav vam se neće desiti dok ne promenite svoje shvatanje ljubavi i ne razaznate šta je ono što tačno tražite. Ne možete samo plutati u čamcu, jer će vas plime života redovno nasukati – sa tim možete da računate. Ako želite da stignete na drugu obalu, morate veslati.

Ništa se neće desiti dok nešto ne promenite, a možete promeniti samo ono na šta imate uticaj, što je pod vašom kontrolom – to ste vi sami. Ništa neće biti bolje, dok vi ne postanete bolji i otvoreni da prihvatite bolje. Ne postoji ništa što se tiče lično vas, za šta niste odgovorni. Samo čekanje da se nešto dogodi, žaljenje što nije, nada i molitva da se to promeni, uglavnom neće promeniti ništa. Vi morate da se promenite. Da raskinete lance koji vas vezuju i drže u jednoj tački, u kojoj odigravate slične (iste) ljubavne drame celog života. Prolazi vam vreme u osrednjosti, koja je postala vaša zona komfora i zatvor vašeg duha. Zato morate da se pomerite, da se pokrenete, da tragate u sebi i gledate oko sebe. 

Ako tražite čudesno, izvanredno, nastavite da tražite. Život je kratak i vreme prolazi užasno brzo. I već je pun prosečnih stvari. Ne dozvolite da ljubav bude jedna od njih. Ukoliko su vas povredili svi koje ste voleli, tražite onog ko voli vas. Ko vas vidi, shvata, oseća, ko je spreman da se posveti, da uloži, da se potrudi. Ako se nikada ne zaljubljujete u takve tipove, promenite tip. Ne verujte svom tipu. Gledajte na drugu stranu, da sretnete oči koji gledaju u vas, umesto onih čiji pogled tražite, a on vam ne uzvraća. Budite sa onim ko smatra da ste divni i pored koga se osećate divno, jer to zaslužujete. Budite ona osoba koja uzvraća ljubav.

Ponekad, izvanredna ljubav nije laka, ali uvek je vredna truda. Zato nemojte pomešati izvanredno sa onim što vas zadovoljava. Ovo je vrlo teško, u većini slučajeva, ali držite se vrednosti i procenite ih objektivno – možda vam se mnogo sviđa neko ko vam se čini vredan i uzvišen, ali taj neko vas možda kritikuje, osuđuje i ne deli vaše vrednosti. Možda taj neko deluje kao da ceni dušu i plemenitost i um, ali se zaljubljuje u telo – i vaš um, duša i plemenitost mu ometaju pogled. Ili mu se prosto ne sviđa ono što vidi – niste njegov tip. On neće promeniti tip, a vi nećete postati njegov tip. Ali, vi možete dati šansu drugačijem tipu. Vi se možete zaljubiti u nečiju dušu, toplinu, brižnost, um i duh. Dajte sebi tu slobodu, uzmite tu slobodu i ne obazirite se na žaljenje za svojim lancima, sputanostima i obrascima.

Potrebna vam je – i zaslužujete je – ljubav koja vas povezuje. Sa sobom, sa drugom osobom, sa svetom oko sebe. Koja vas ukorenjuje, isceljuje, od koje rastete i razvijate se. Čudesna ljubav je ona koja menja život, koja vas podstiče da više volite sebe, da budete svesniji sadašnjeg trenutka, da više uživate u životu. Da više dajete i više primate. I nemojte se smiriti dok to ne dobijete.

Nemate vremena za osrednje, naporne i frustrirajuće ljubavi. Tražite onu izuzetunu. Izađite i krenite joj u susret, jer teško da ćete je pronaći u svojoj zoni komfora, pred TV-om, na svakodnevnim stazama kojima se rutinski krećete. Istražite druge puteve. Zaobilaznice, zarasle staze, stranputice, ćorskokake. Istražite neprohodne terene, napravite svoju stazu. Nekad će vas istraživanje odvesti na potpuno nov teren – na kome se nećete dobro osećati. Ili ćete pronaći rascvetalu baštu tamo gde ste videli samo pustinju. Nekad će vas vratiti tamo odakle ste krenuli. U zagrljaj nekoga od koga ste otišli. Ali, ako ne krenete, nećete nikada saznati da li treba da nastavite, ili da se vratite. 

Naslovna fotografija: instagram.com/pastel.in

Brankica Milošević 

Preporučeni sajt