Stručnjak za ponašanje i bonton otkriva: Ovih 10 stvari čine da izgledate kao dama “plave” krvi!

Životni stil

Jeste li znali da su se zbog Kate Middleton, a sada i Meghan Markle, širom Velike Britanije počele otvarati škole i tečajevi ponašanja i bontona koje uče žene kako da se ponašaju kao dame “plave” krvi?

To možda i ne treba čuditi, budući da su vojvotkinje zadobile simpatije cijelog svijeta svojom kulturom, držanjem i ponašanjem u javnosti.

Myka Meier, britanski ekspert za ponašanje koja je radila za kraljevsku obitelj, otkriva koja pravila treba pratiti kako bi, gdje god da se pojavite – izgledali kao princeza!

1. Sjedenje

Kada prekrižite noge, ona koja je odozgo ne smije visjeti u zraku, već biti pripijena s nogom ispod. Damama iz kraljevske obitelji je zabranjeno sjediti opruženih nogu koje su prekrižene jedna preko druge.

Meier kaže da pravilno sjedenje treba naučiti svaka žena, a ne samo vojvotkinje. Žene s britanskog dvora preferiraju dvije glavne poze:

1) Poza ukoso – Treba sjesti uspravnih leđa, bez oslanjanja na naslon stolice, brada je paralelna s podom, noge skupljene u koljenima i gležnjevima i “nakošene” u jednu stranu.

2) Prekriženi gležnjevi – Jednu nogu staviti iza druge i lagano saviti koljena. Ova poza je sjajna i jer čini da vam noge izgledaju duže!

2. Damsko držanje torbice

Iako su uglavnom minijaturne, vojvotkinje svoje clutch – pismo torbice drže s obije ruke na zvaničnim događajima. Samo ukoliko je neophodno da se rukuju, tada će torbicu prebaciti u jednu ruku. Ako treba sjesti, vojvotkinja neće staviti torbicu na stol ili pod, već će je smjestiti između leđa i naslona stolice. U vrlo rijetkim slučajevima, dame plave krvi drže torbicu na krilu. Držanje torbice mišićem nadlaktice je strogo zabranjeno.

3. Poštovanje gostiju

Kada žene plave krvi dočekuju goste, sve je unaprijed spremno kako gosti ne bi čekali. Stol treba biti dekoriran na vrijeme, a jela pripremljena i smještena na mjesto gdje će svježina i toplina biti održavana do konzumacije.

4. One znaju kad je kraj zabavi

Ako želite da organizirati zabavu ili druženje poput jedne vojvotkinje, pošaljite pozivnice! Myka Meier kaže da Kate Middleton koristi sajtove preko kojih svojim gostima šalje elegantne čestitke i pozivnice, u kojima je uvijek naglašen jedan detalj – kada se zabava završava. To će spriječiti da gosti iskorištavaju vašu gostoljubivost i dati do znanja da zabava tijekom cijele noći ne dolazi u obzir.

5. Pozdravite goste poljupcem ili rukovanjem

Članovi kraljevske obitelji pozdravljaju prijatelje i poznanike poljupcem u obraz, prvo u desni, a zatim u lijevi obraz. Na zvaničnim događajima gdje su prisutni ljudi koje ne poznaju, vojvotkinje se rukuju, a kada posjećuju druge zemlje, prate njihove običaje pozdravljanja.

6. Upoznajte goste koji se međusobno ne poznaju

Vaš zadatak kao domaćice jeste da razgovarate sa svim gostima i uvjerite se da se osjećaju prijatno. Pomozite gostima da i međusobno pronađu zajedničke teme i izbjegnite neugodne šutnje, dosađivanje i neprijatne situacije – sve ih međusobno upoznajte što prije.

7. Tri zalogaja, pa pauza

Vojvotkinje uvijek odlažu pribor nakon 3-4 zalogaja. Više zalogaja za redom kod njih ne dolazi u obzir.

8. Pravilno držanje šalice

Vojvotkinje drže šalicu za kavu i čaj na poseban način. Šalica za čaj se drži tako što se palac i kažiprst spajaju kroz otvor ručke, dok srednjim prstom pridržavaju šalicu na samom kraju ručke.

Ako držite šalicu kave, kažiprst treba biti provučen kroz ručkicu.

9. Pravila za toalet

Kada vam se ide u toalet, ne govorite to na glas. Jednostavno se izvinite kada ustajete od stola i stavite svoju salvetu blizu vašeg tanjura. Kupatilo neka uvijek bude savršeno čisto i neka uvijek ima sapun, kremu za ruke i vlažne maramice na vidnom mjestu.

Časopise i mirisne svijeće ne trebate. Rola toalet papira neka uvijek stoji na svom mjestu, i to s papirom koji pada preko, a ne ispod role.

10. Ljubaznost iznad svega

Kako biste odavali utisak elegantne dame plave krvi, morate biti ljubazni, pažljivi, fini i puni poštovanja za okolinu.

Stil.kurir.rs

https://atma.hr/strucnjak-za-ponasanje-i-bonton-otkriva-ovih-10-stvari-cine-da-izgledate-kao-dama-plave-krvi/

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje