Evo zašto parovi ostaju u lošim vezama

Životni stil

Prilično često se dešava da parovi ostaju skupa, uprkos tome što su veoma nesrećni u vezi. I to nije samo slučaj sa parovima koji nisu u bračnoj zajednici. Vremenom su se navikli na okolnosti koje su ih zadesile i odlučili ostati u vezama koje ih, na bilo koji način, ne ispunjavaju. Zašto je to tako?

Postoji nekoliko mogućih objašnjenja, a jedno od njih podrazumijeva nemogućnost prekida, jer oni ne smatraju da je potreban, a ponekad ni prikladan. Vodeći se često onom da je “bolje biti u bilo kakvoj vezi, nego ostati solo”, veliki broj parova, iz straha od usamljenosti, ostaje u lošim vezama. Međutim, postoji nekoliko ključnih faktora zbog kojih im je teško izaći iz veze i zbog kojih ostaju u njoj.

Razvod je preskup


Pojedini parovi, kada dođe do razvoda, planiraju troškove koji ih čekaju kada se odluče na taj konačni korak u prekidu njihovog braka. Zato počinju kalkulisati i razmišljati je li isplativo izaći iz tog braka. Ako im odgovor bude potvrdan, onda nastoje doći do razvoda. Međutim, ako procijene da su na gubitku, shvate da je bolje i “pametnije” ostati u braku i trpiti probleme, samo kako bi se sačuvala materijalna stabilnost i sigurnost.

Jednostavno, određeni parovi shvataju da je jeftinije ostati u braku nego pokrenuti brakorazvodnu parnicu, koja će značiti i mnogo više od predviđenih troškova. Drugi su pak toliko nesrećni da im nijedan iznos novca ne može stati na put razvoda. Ali, ovdje je riječ o onima koji iz različitih razloga razvod ne mogu ili ne žele priuštiti, a samim tim ostaju zarobljeni u braku.

Djeca ne treba da ispaštaju


Ovo je razumljiva briga, ali je često nejasno da li je to za djecu zaista najbolje. Zbog toga djeca, često svakodnevno, gledaju konflikte svojih roditelja i shvataju da se nalaze u nezdravom odnosu, a koji više šteti nego koristi i djeci i roditeljima. Nekada se desi i da prisustvuju fizičkom nasilju između roditelja, što negativno utiče na njihov rast i razvoj.

Veze i brakovi lišeni emocija i zadovoljstva predstavljaju nezdravo okruženje, kako za ljude koji su direktno u njima, tako i za djecu ili druge ljude koji prisustvuju i dijele zajedničke trenutke s njima. Određeni parovi ponekad koriste djecu kao izgovor zbog kojeg ostaju u vezi, a na taj način pokušavaju sakriti prave probleme i razloge ostajanja, ali i prekida veze.

Nije nam tako loše


Mnogi smatraju da je za prekid potrebno doživjeti ekstremne situacije u kojima je, upravo prekid, jedino rješenje. A ukoliko ih nema, onda im se čini pametnijim ostati u vezi, jer ne vide jasan razlog zašto bi trebali prekinuti.

Nekada se iza toga krije stvarna potreba da se sačuva veza, što ima smisla, ako zaista ne postoji veliki, nerješivi problem. Međutim, nekada se radi i o prihvatanju stvari i situacija oko sebe takvima da se ni ne teži boljem. “Nije nam loše” definitivno ne bi trebalo biti opis za stanje u vašoj vezi.

Ponižavajuće je i teško je prihvatiti neuspjeh


Ovo su prilično česti razlozi zbog kojih parovi ostaju zajedno. Parovi koji su okruženi prijateljima i porodicom, koji su uspješni u svojim vezama, imaju potrebu da ispune njihova, ali i svoja, očekivanja tako što će pokazati zrelost i mogućnost održavanja veze i braka.

Zato im je jedan od najvećih životnih neuspjeha upravo krah veze, koja iz njihovog ugla pokazuje da nisu u stanju imati zdrave i normalne odnose. Nekima je veoma važno da sačuvaju prekid u tajnosti, jer strahuju od reakcija bliskih ljudi koji će promijeniti sliku koju su imali o njima.

Nijedna veza nije savršena


Često ćete čuti upravo ovu izjavu, jer na taj način će se nastojati opravdati sve što je loše u vezi ili braku koji treba da se okonča. Neuspjesi se pripisuju kolektivu i tada dolazi do manjeg osjećaja griže savjesti, ako se to već svima dešava. Upravo iz tog razloga određeni parovi ostaju u lošoj vezi, jer im se nijedna ne čini savršenom i dobrom.

S druge strane, njihova nije ni blizu onoga što ih ispunjava, ali sve dok znaju da i drugi imaju iste probleme, tješe se i ostaju vjerujući da je to neizbježno svima.

Postoje različiti razlozi zbog kojih parovi ostaju zajedno, uprkos tome što im je loše i ne osjećaju se ispunjeno. Jedina nada je u tome da neki od njih shvate da imaju problem pa odluče potražiti pomoć. Drugima savjetujemo da, ukoliko zaista ne vide razlog (koji je argumentovan) da ostanu zajedno, shvate da je i prekid sasvim prihvatljiv i normalan. A, prije svega, potreban u trenutku kada ljubavi više nema.

Autor: minimagazin.info

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje