Homerova kći

Audio knjige

Ko je bio Homer i da li je uopšte postojao? Vođen tragovima dokaza koje je pronašao u samoj Odiseji, Robert Grevs stvara, ili otkriva, priču prema kojoj je autor verzije ovog epa koju mi danas poznajemo zapravo bila jedna izuzetna mlada žena, i sama dio te legendarne epske radnje. Homerova kći njena je biografija i govori nam o svijetu u kojem su trgovački brodovi po svijetu prenosili dobra, ali i različite ideje, filozofije, umjetnosti… pa tako i stihove, među kojima su i oni o Odiseju i njegovim putovanjima.

“Ovo je priča o hrabroj i pobožnoj devojci sa Sicilije koja će uspeti da spase očev tron, svoju braću i izbegne neželjeni brak, smelo se uhvativši u koštac sa sudbinom, umesto da sedi skrštenih ruku i nada se najboljem.”

Priča o srčanoj i produhovljenoj sicilskoj princezi Nausikaji koja je oko 750. godine prije Krista spriječila uzurpaciju očevog prijestolja, izmakla se neželjenom braku, zaštitila braću od gotovo neminovne smrti, a sve zbog toga što je hrabro odlučila nešto poduzeti umjesto da je šutjela i nadala najboljem.

Nausikajinu nepokolebljivost u svojim su djelima opisali mnogi slavni umjetnici, posredno ili neposredno: od Goethea, Joycea, sve do japanskog majstora animiranog filma Miyazakija. Robert Graves napisao je “Homerovu kći” inspiriran tvrdnjom Samuela Butlera kako je scena susreta Odiseja i Nausikaje u Odiseji toliko realistična da bi se njezino autorstvo moralo pripisati ženi. Kao i u većini svojih povijesnih romana Graves presudnu ulogu dodjeljuje ženskom liku i na taj način preslaguje ustaljeno poimanje mitologije, povijesti, ali i književnosti.

O autoru

Robert Graves (1895-1985) jedan je od najuvaženijih i najuticajnijih engleskih pjesnika 20. stoljeća, a kao prozaik ostvario je veliki uspjeh popularizirajući povijesne teme na posve netrivijalan način pridajući likovima svojih romana savremenu živost i plastičnost. Prevod djela “Homerova kći” dio je Sandorfovog projekta izdabanja Izabranih djela Roberta Gravesa – aktualiziranja kvalitetne žanrovske proze visoke književne vrijednosti velikog engleskog stilista.

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje