Mahler – Marijina tajna

Vikend ljubići

Herbert Lassberg sjedio je u predvorju hotela i čekao na Gladys Boverey, koja je tu odsjela u otmjenom apartmanu. Kad joj se najavio, poručila mu je da se još odijeva. To je trajalo prilično dugo, ali Herbert je mogao čekati. Ionako nije imao posla. Ogledavao se s puno dosade po predvorju, prelistao na brzinu neke novine, pa počeo promatrati svoje brižljivo njegovane nokte. Bio je lijep i otmjen muškarac, ali su njegovu licu smetale hladne oči. Znale su zasjati samo onda, ako bi mu se to isplatilo. U ovom trenutku, dakako, nisu sjale. U predvorju su se nalazila samo nepoznata gospoda.
Njegov pogled iznenada oživi, jer je iz dizala izašla gospođa Boverley. Pojavila se u tako rafinirano skrojenoj haljini, da su je svi prisutni pogledali. Bila je još uvijek sjajna pojava. Pogotovo na prvi pogled. Trebalo ju je točnije osmotriti, pa bi se otkrili tragovi starosti. Herbert Lassberg ju je upoznao preko američkih poznanika svog prijatelja. Ovi su otputovali, a gospoda Boverley je ostala.
Zaljubila se. Herbert Lassberg, otmjeni ljenčina, uspio ju je osvojiti. Poznavao je žene, i znao posve točno kako im treba udvarati i začarati ih. Iako je sam ostao hladan, mogao je u ženskim srcima zapaliti najsnažniji plamen.
Kad je saznao daje Gladys Boverley udovt^aT nasljednica milijunaša, odmah je taj hladnokrvni, proračunati čovjek počeo računati. Isprva je sve činio samo s namjerom da iskoristi udovicu željnu života. Nikada nije mnogo odabirao način na koji bi došao do sredstava. Najlakše mu je bilo steč^rtovčanu korist utjecajem na žene.
Tako se ušuljao i u srce Marije Tornau, jer je tada još bila bogata nasljednica. Marija je bila jedina žena prema kojoj je sve dosad uopće nešto osjećao, iako samo na kratko vrijeme. Izgubila je za njega sav čar, otkad je njezin otac uslijed inflacije i loših poslova izgubio najveći dio svog imetka. Osjećao je brak s njom još samo kao teret koji gaje sprečavao u iskorištavanju drugih žena. Prebacivao je samom sebi što se dao uloviti, zaboravljajući na to da je u ono vrijeme bila bogata i da je zapravo on nju lovio.
To predbacivanje bivalo je još snažnije otkad je postao svjestan toga da ga gospođa Boverley ljubi. Pričao joj je kako se u mladenačkoj ludosti svezao s neljubljenom ženom, koja jb eila beznačajna i dosadna. Samo njegova dobrodušnost natjerala ga je da se vjenča s tom ženom jer se bila pripila uz njega. Taj brak ga je sada sputavao.

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje