Šampionski pogodak

Vikend ljubići

Feribot je prevozio automobile i njihove vlasnike sa jednog kraja zaliva na drugi i zaustavljao se u skoro svakom malom pristaništu da bi ih istovario, tako da je plovidba prilično dugo trajala. Sam feribot, naravno, nije bio luksuzan, na palubi nije bilo ničega osim daščanog poda i tvrdih drvenih klupa, ali njoj se ipak više sviđalo tu, na otvorenom, nego u brodskom salonu koji je bio slabo osvetljen i nedovoljno veliki za mnoštvo putnika koji su se u njega sjatili.
Tako se u salonu snabdela sokom i kafom i izašla na palubu.
Kao i većina putnika, bila je u sportskoj odeći, nosila je belu majicu i bele patike i bermude ciklama boje. Preko ramena je imala prebačen beli pamučni džemper koji je pre toga nosila u vozu od Sasedona do Kadiza, tokom noći. Istim vozom, bio je dopremljen i njen auto, koji je sada bio na feribotu, lako je grejalo sunce, taj džemper sada joj je bio dobrodošao, tako prebačen preko leđa, jer na otvorenom moru vetar je bio jači nego na kopnu, i bilo je mnogo svežije.
To je zato što je ovo Atlantik, a ne Sredozemlje, setila se. U stvari, ona nikada ranije nije bila na tom delu obale, prema okeanu. Živela je u kontinentalnom delu Španije, u gradiću Sasedon u Kastilji, a letovala uvek u nekom od turističkih mesta na Sredozemlju. Ovde, na jugozapadnoj obali, sve je bilo nekako drugačije. Naselja u čijim malim lukama je feribot pristajao da istovari vozila, veoma su se razlikovala od poznatih letovališta na Sredozemnom moru.
Bila su mala, jednostavna, i činilo se da u njima nema mnogo turista. Retko gde se mogao videti poneki veći hotel ili velika, uređena peščana plaža. Obala na mnogim mestima nije bila pogodna za kupanje, a tamo gde jeste, plaže su bile male, uvučene između stena.
Ipak, sve je imalo neku divlju, neobuzdanu lepotu. Još uvek nije znala kako izgleda Baltanos, naselje u koje se zaputila, ali ako liči na ostala mesta pored kojih je feribot prolazio, onda će joj se dopasti.
Šta li će je dočekati tamo? Kakva je ta mala škola u kojoj će raditi? Kakva su deca? Hoće li uspeti da nađe odgovarajući stan? Kakvi li su ostali učitelji u školi, kako će je prihvatiti? I, konačno, kako će ona, koja dolazi iz Sasedona, grada osrednje veličine koji je ipak imao i mnogo kulturnih sadržaja i mesta za zabavu, provoditi vreme u jednom tako minijaturnom priobalnom mestu? Preko leta je možda i živo, iako Baltanos nije poznata destinacija, sigurno ima nešto turista. Ali u jesen i zimu, kada su tu samo malobrojni meštani, i oštar vetar koji duva sa okeana, i galebovi?
Nije delovalo obećavajuće. Nadala se da neće poludeti od dosade. Valjda će se sprijateljiti sa nekim. Valjda i ti ljudi koji tamo žive imaju neki društveni život i zabavu.
Njen telefon je pozvonio, prekidajući je u tom razmišljanju. Nina, njena starija sestra, zvala ju je već ko zna koliko puta od sinoć, kada je vozom krenula iz Sasedona.

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje