Nije sramota ući u loš brak, sramota je ostati: Bivši me naučio u kakvom braku ne treba ostati

Životni stil


Starenje zaista mijenja perspektivu. Gledate svijet s drugačijim očima, posebno kada se prisjetite svoje mladosti i svih izazova koje ste prošli.

Kad pomislim na svoj prvobitni brak, osjećam se kao da gledam neki loš film – jedan od onih gdje znate da dolazi loša scena, ali gledate je ipak. Kako si mogla pomisliti da je to dobra ideja? Pitam se, gledajući unazad. Bio je znatno stariji od mene, a svi su to znali. Moji roditelji su znali, moji prijatelji su znali, pa čak i ja sam znala. Ali, uprkos tome, uplovila sam u tu vezu. To je bio početak mog odrastanja na teži način. Doživjela sam sve – ljubav, strast, uzbuđenje – ali i neprestane svađe i verbalne sukobe.

Problemi mog tadašnjeg muža su sežali duboko u njegovu prošlost. Nije mogao kontrolisati svoje postupke, nije imao stalno zaposlenje, već je iza sebe imao propali brak i djecu s kojom nije bio u kontaktu. Činilo se da je život pretežak za njega, i ja sam željela pomoći. Mislila sam da mogu promijeniti stvari. Klasična priča, zar ne? Ali nastavila sam se boriti za tu vezu.

Radila sam puno radno vrijeme kako bih održavala financije jer on nije uspijevao pronaći stabilan posao. Brinula sam se o njemu, dok on nije pokazivao istu brigu za mene. Iz svega toga naučila sam važne lekcije. Naučila sam brinuti se sama o sebi i zarađivati vlastiti novac. Naučila sam biti vjerna i dobra čak i kada to nije uzvraćeno. Sada sam razvedena, u svojim tridesetima, s osobom koja mi odgovara.

Učim biti nova osoba, majka i pomajka djetetu mog novog partnera. Iako je ispred mene još dug put, vjerujem da će mi tridesete donijeti mnogo novih lekcija i iskustava. Možda zvuči čudno, ali mi je prvi brak mnogo toga naučio. Shvatila sam da ne možete uspjeti ako stalno optužujete druge, i da ne možete pobjeći od svojih problema jer su oni uvijek tu.

Ali, prije svega, naučila sam biti svoja. Evo me, sretno udata po drugi put, odgajam dvoje divne djece s novim partnerom. Imamo svoje mane, ali smo dovoljno zreli da ih prevladamo i razumijemo jedno drugo. Nadam se da će ovaj put biti uspješniji. Znam da hoće.

svezazenu

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje