753

Obostrane predrasude

Vikend ljubići

Leopold, mladi princ kneževine Rotenhof, gledao je u svog oca Joakima. pokušavajući da obu/da iznenađenje i neslaganje.
– Oće, nisam siguran da li sam vas dobro razumeo, kralj Gustav je odredio da se oženim Agnesom <xl Grosenvuda? – ponovio je u negodovanju.
– Znam, znam, i ja sam iznenađen. Ali, gledaj na to sa vedrije strane, bar ti je ovog puta odredio lepšu i mladu – njegov otac pokušao je da zvuči optimistički i utešno.
– Hmm, glasine se baš i ne slažu sa tvojom prvom tvrdnjom. Niko nikada za nju nije rekao da je lepa – namrštio se Leopold. – Bar je mlada -dodao je, da udovolji ocu. – Pitam se šta je kralja navelo na tu odluku -Leopold je pokušao da zvuči pomirljivije.
Nije želeo da uznemiri svog starog oca više nego što je već bio uznemiren. Obojica su bili svesni da se odluke starog kralja, pod čijim su patronatom bile njihova i susedna kneževina Grosenvud, moraju poštovati. Poštovao je njegovu odluku kad mu je odredio prethodnu ženu, pa će tako morati i sada, to je svima bilo jasno. Ali bar je mogao da progunđa zbog te odluke, makar kad je nasamosa ocem i ne čuju ga kraljevi doušnici.
– Misliš li da je kraljica Hedviga imala udela u tome? – upitao je polako njegov otac, krišom ga gledajući.
Leopoldove usne nehotice su se stegnule, kao i uvek na pomen njenog imena. Još uvek nije mogao da je zaboravi i prežali. Ona je za njega još uvek bila devojka kojom je trebalo da se oženi, još dugo posle njene udaje za starog kralja.
– Ne znam zašto bi nju zanimalo tako nešto – pokušao je da zvuči ravnodušno. – Pre će biti da su kralju dosadili stalni, dugogodišnji nemiri na našim granicama, pa je poželeo da u ovu oblast pokuša da vrati mir. A to se najlakše postiže bračnim ugovorom između zaraćenih strana – bio je njegov diplomatski odgovor, kojim je pokušao da sakrije gorčinu.
Njegov otac klimnu glavom, gledajući ga ispod oka.
– Da, moguće je. Otkako je stari 1 iajnrih umro, Grosenvud se ne smiruje u nameri da se dočepa pograničnih dolova naše zemlje – rekao je njegov otac.
Grosonvud je u vreme starog 1 lajnriha zaista bio miroljubiv sused. Već peć pet godina nije više tako.

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje