Pod pritiskom laži

Vikend ljubići

Čovek nikada ne bi mogao da pomisli da bi tako ljupka devojka mogla da bude ubica.
Porota je već četiri sata većala, a u sudnici su još uvek svi sedeli na svojim mestima. Niko nije želeo da izgubi mesto u poslednjim trenucima senzacionalnog suđenja bolničarki Elinor Đentli.
Bilo je to pitanje života i smrti zatvorenice lcpih, ali tužnih očiju i pcpcljas-toplave kose koja je uokvirivala lice neobične lepote.
Teško je bilo poverovati daje ona ubila, bolje reći, da je mogla da ubije staru gospođu Čening koja se od prvoga trenutka prema njoj odnosila kao prema kćerki. A Elinor je, kao dobra bolničarka došla da neguje staru damu. Starica je bila tiranin, svadljiva i neprijatna prema svima osim prema lepoj Elinor.
„Volim tvoj otvoreni osmeh i tvoje pametne oči”, govorila je Elinor gospođa Čening. „Dete moje, ti si osveženje u gomili ružnih i neiskrenih lica moje porodice. Svi su oni isti. Čekaju da napišem testament, a onda da umrem.”
Elinor ni u snu nije mogla da pomisli, nikada, da ju je njena poslodavka toliko zavolela za samo godinu dana da joj je ostavila sve svoje bogatstvo. Zanemarila je sve svoje rođake i nju stavila u prvi plan. A, za optužbu je to bio motiv za ubistvo i to jak i ubedljiv.
Kada ste saznali da je gospoda Čening napisala testament po kojem ste vi postah jedina naslednica njenog ce-lokupnog bogatstva? – pretećim glasom je pitao advokat optužbe.
Njegove reči su u sudnici odjeknule kao prasak groma.
– Nisam ništa znala. Još ni sada ne verujem u to – s mukom je odgovarala Elinor.
– Niste znali! – podrugljivo je uzviknuo advokat. – A činjenice govore da je starica, koja bi još dosta dugo mogla da živi, umrla samo pet dana kasnije pošto je napisala testament u vašu korist. A zna se da je umrla od prevelike doze tableta za umirenje bolova. Isto tako se zna da ste vi jedina osoba koja je imala te tablete i koja je mogla da ih da starici. Sestro Bentli, mishm da sam u pravu, zar ne?
U bočici je bilo deset tableta.
– Gospođa Čening je bolovala od osteoartritisa – objašnjavao je le- kar, veštak. – Kad bi bolovi postali nepodnošljivi, trebalo joj je dati jednu tabletu. Naglašavam, samo jednu! Dve bi za njeno srce bile opasne, a tri fatalne.

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje