Uticaj prošlih veza na sadašnju – kako da ga prepoznate i umanjite

Životni stil

Uticaj prošlih veza na sadašnju nije tako teško prepoznati – osećate ista osećanja (strah, ljutnja, anksioznost) i pitate se zašto vam se to opet dešava. Kao da ste uvek u jednoj istoj vezi, samo se partneri smenjuju.

Da li vas privlači određen tip ljudi sa kojima ponavljate emocionalne obrasce? Verovatno. I tu počinje prepoznavanje svojih slepih uglova, koje možete otkriti i prekinuti, ili barem smanjiti uticaj prošlih veza i iskustava na odnos koji pokušavate da izgradite.

Znaci koji ukazuju na uticaj prošlih veza na sadašnju

Greške iz prošlosti ne možemo da promenimo, ali možemo im dati smisao, tako što ćemo ih prihvatiti, razumeti i nešto naučiti iz njih. Da biste bili sigurni šta osećate i napravili razliku između „običnih“ loših iskustava i dubljih trauma, kod kojih ste stalno anksiozni i preplašeni od svakog rizika, obratite pažnju na znake koji ukazuju na uticaj prošlih veza:

Uprkos učestalim uveravanjima, stalno osećate nesigurnost u vezi.

Pokušavate da kontrolišete partnera, verujući da samo čuvate svoj odnos.

U mislima (ili u razgovoru sa prijateljicama) često upoređujete svog partnera sa bivšim partnerima.

Nerado pričate o svojoj prošlosti ili ne pokazujete prava osećanja.

Osećate da ne možete da se posvetite vezi u potpunosti.

Prisutan je mučan osećaj da vam nešto nedostaje.

Nastavljate da pratite (pa čak i uhodite) bivše partnere.

Prošlost vam ne dozvoljava da imate mir i nastavljate da proživljavate stara sećanja i osećanja.

Fizička intimnost vam predstavlja problem.

Ako prepoznajete većinu pomenutih simptoma – kod sebe, ili kod partnera – oni mogu biti znak trauma u prošlim vezama, koje utiču na vaš sadašnji odnos.

To ne znači da treba da prekinete odnos i da ste osuđeni na propast – pokušajte da razumete sebe (partnera) i da shvatite odakle to dolazi, kako su nastali tako duboki emocionalni ožiljci, koji nikada nisu uspeli da zarastu i otvaraju se na najmanji podsticaj – onaj ko je povređen u prošlosti, može odbiti da spusti gard i prigrli ranjivost.

Razmislite (i razgovarajte) o razlozima emocionalnih povreda i trauma – to može biti emocionalno zlostavljanje (manipulacija, kontrola, gaslajting, pasivno-agresivno ponašanje partnera…), kao i fizičko i seksualno zlostavljanje ili pretnje povređivanjem. Toksičnost u vezama takođe može dovesti do traume – biti izdan, prevaren ili uvučen u sukobe i ljubomorne izlive, često ostavlja dugotrajne ožiljke.

Kako da izlečite emocionalne povrede iz prošlosti

Emocionalnim povredama iz pošlih veza potrebno je vreme da se izleče – u međuvrenu, procesuriajte i bavite se osećanjima. Razmotrite i priznajte šta je pošlo naopako u prošlosti i povežite uticaj prošlih veza sa sadašnjom vezom. Možda niste imali razjašnjenje i zatvaranje, a nedovršeni poslovi imaju tendenciju da ostanu u nama, sve dok se njima ne pozabavimo.

Prepoznajte obrasce ponašanja u prošlim vezama i razmislite kako biste mogli da razmišljate i postupate različito i da prestanete da ih oživljavate i ponavljate u sadašnjoj vezi. Podelite svoja razmišljanja i uvide sa partnerom – nije lako verovati nekom novom, nakon što ste doživeli izdaju, ali partner mora znati šta vas muči i sa čim pokušavate da se nosite. Kada podelite teret, imaćete prostora da upravljate svojim osećanjima i pronađete načine da pružite jedno drugom podršku.

Pronalaženje obrazaca koji su vam uništavali prethodne veze pomaže da odbacite unapred stvorena uverenja, sa kojima ste ušli u novu vezu. Kada to shvatite, manje ćete brinuti šta može poći naopako i moći ćete da se usredsredite na izgradnju zdravijeg odnosa.

Promena perspektive pomaže da transforimišete svoj odnos sa prošlošću i smanjite uticaj prošlih veza – razmislite o tome sa kojim ste se lekcijama sretali kada ste bili povređeni i obratite pažnju na ono što treba da naučite, kako biste to iskoristili za lični i zajednički rast.

Budite sami da biste se usredsredili na sebe

Iskoristite period samoće da izlečite emocionalne povrede i smanjite uticaj prošlih veza na one koje možete imati u budućnosti. Usredsredite se na sopstveno lečenje, učenje i rast. Duboko uranjanje u srž emocionalnih problema koje ste iskusili, može vam pomoći da se oslobodite traume – to znači da upoznate svoje okidače, strahove i ogorčenja i identifikujete izvor svog bola. Posezanje u sopstvenu emocionalnu dubinu može biti preplavljujuće – možda vam je potreban trener, savetnik ili terapeut, kako bi vas vodio kroz vaše mračne aspekte i bolna iskustva i pomogao vam da pronađete „svetlo na kraju tunela“.

Upotrebite sve alate koji su vam dostupni – zamislite da imate sve neophodne veštine za stvaranje srećnih, zdravih i ispunjenih odnosa, sa sobom i sa drugima, koji su duboko usklađeni sa vašom prirodom. Kako bi to promenilo stvari za vas? Kako bi obogatilo vaš život i vaše veze?

Emocionalno oslobađanje i lečenje predstavljaju naporan i dugotrajan unutrašnji rad, ali sve što uložite u svoje isceljenje, višestruko će vam se isplatiti – na duge staze.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Prvo objavljeno ovde

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje