Žena treba brak da tretira kao da je račun u banci: Samo ovakav odnos prevazilazi i najteža iskušenja!

LIFESTYLE

Dr Gotman definiše i tačan zlatni odnos

I dok su formativne godine veze obično veoma lepe, veoma je teško zamisliti da će se nekakve promene desiti tokom vremena. Kako se osećanja menjaju i kako, dok veza napreduje, preuzimamo sve veće obaveze, veoma je lako upasti u crnu rupu negativnosti koja zasenjuje svako osećanje ljubavi i strasti.

Svi smo ovo iskusili. Prvobitna osećanja strasti i uzbuđenja ubrzo se zamenjuju tugom, apatijom i, u nekim slučajevima, ozlojeđenošču. Ovakva osećanja mogu stvoriti vezu sa više negativnih stvari, što postojeće probleme može dovesti i do nivoa do kog postaju nerešivi.

Zašto bi trebalo da posmatrate svoju vezu kao račun u banci?

Kako bismo sve lepo objasnili, najpre ćemo vas zamoliti da zamislite jedan scenario u kome je veoma moguće da negativni događaji nadmaše pozitivne. Ako imate račun u banci, na primer, verovatno ste imali priliku da budete u situaciji u kojoj su vam mesečni troškovi nadmašivali mesečnu zaradu. I kao što znate, takav scenario vas postavlja u crvenu zonu – ili ste zarobljeni u „dozvoljenom minusu“ ili ste u ozbiljnom dugu.

Ovakva vrsta situacije, takođe, ne može trajati doveka, jer ćete biti prisiljeni da proglasite bankrot. Kako bismo izbegli ovo, morate usvojiti proaktivni pristup rešavanju problema dok preduzimate praktične korake da izgradite broj pozitivnih transakcija na računu u kojima ćete doći do zdravog balansa.

Ovo zahteva hrabrost i razumevanje, dok takođe ohrabruje da konstantno radite na vašoj finansiskoj situaciji i da iznedrite kreativna rešenja za održavanje pozitivnog balansa na vašem računu.

Ovo je princip koji se može direktno primeniti na vašu vezu, govori istraživanje koje je sproveo dr Džon Gotman. Njegova teorija je zasnovana na osnovnom principu da je prisustvo stalnih i nerešivih problema u vezi normalno (i zdravo), a da je ključ njihovog balansiranja u pozitivnim akcijama.

Prema Gotmanu, zlatni odnos za zdravu vezu jeste imanje bar pet puta više lepih stvari u njoj nego negativnih, i to je ono što čini vezu jačom.

Ovo se obično zove „bankovnim računom veze“ gde višak negativnih interakcija i povlačenja (ili konflikata) brzo cedi svaki kredit koji postoji i zaoštrava odnose, što dovodi do raskida. Ako ste sposobni da uspostavite zdraviji balans i tip odnosa koji smo naveli gore, možete skupljati kredit „za crne dane“ koji će stvoriti bezbedonosnu mrežu za vreme u kojem neće sve biti dobro.

Kako da održite pozitivan balans na bankovnom računu vaše veze?

Dok je ova logika tačna, pitanje koje ostaje je: Kako parovi mogu ostvariti ovako zdravu ravnotežu? Prvi korak ka tome je prepoznavanje realnosti ljudske veze koja diktira način na koji će se jedan konflikt rešavati. Odatle je lakše da se veza „vodi“ dok tražite prilike na kojima ćete graditi pozitivne interakcije i uspomene.

Kada je u pitanju stvaranje pozitivnih interakcija, veoma je važno da se usmerite na vašu vezu i potražite hobije i aktivnosti u kojima ćete oboje uživati. Ovo osigurava pametno provedeno vreme sa vašim partnerom i „kredit“ koji ćete koristiti u kriznim vremenima.

Ako gledate na vezu kao na račun u banci, oslanjajući se na zlatni odnos Dr Gotmana, možete stvoriti pozitivnu i održivu vezu koja može da preživi i najteža vremena.

Izvor: bizlife.rs

Žena treba brak da tretira kao da je račun u banci: Samo ovakav odnos prevazilazi i najteža iskušenja!

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.