Ženska energija: Probudite ženski princip u sebi

Životni stil

Lava Nikolić “Probudi žensku energiju” photo by Alex Dmitrović

Koliko puta vam se dogodilo da izgovorite: “Neka ja ću”, “Mogu sve sama”, “Dok ja njega sačekam, ja to uradim pet puta…” I onda se probudite jednog jutra i shvatite da jeste same i da je vaš partner potpuno pasivan. Osjećate da ste mu više “majka” nego žena, jer je strast odavno iščezla? Niste jedina. Mnoge žene upadnu u mušku energiju i prolaze iste ove situacije kao i vi. 

Muški i ženski princip

Svi mi imamo mušku i žensku energiju u našim energetskim tijelima. Muška i ženska energija nemaju nikakve veze sa spolom, a i muško i žensko mogu iskoristiti obje esencije.

Tipično, jedna od tih energija je dominantna. Možda se sjećate prijatelja koji je muškarac, ali on se ne trudi izraziti svoje osjećaje. Ili naprotiv, prijateljica koja ima način razmišljanja i ponašanja koji se temelji na muškoj energiji. Stoga muškarac i žena mogu biti pretežno ženstveni ili muški.

Što je ženska energija?

Ženska energija odnosi se na specifičan skup osobina koje se smatraju suprotnim osobinama povezanih s muškom energijom. Vaša muška strana dolazi do izražaja kada radite prema cilju, napredujete, radite stvari i idete naprijed. Vaša ženstvena strana dolazi do izražaja kada se krećete u toku života, prihvatite svoju kreativnu energiju, plešete, igrate se i prilagodite se svom unutarnjem procesu.

Važno je napomenuti da ove osobine nisu povezane sa spolom. Skup osobina koje smo definirali kao “ženstvene” proizlazi iz očekivanja koja smo postavljali ženama tijekom povijesti da se ponašaju na određeni način. Isto tako, osobine povezane s “muškom” su osobine koje smo očekivali od muškaraca.

Danas znamo da ljudi svih spolova mogu imati bilo koju kombinaciju bilo koje od ovih osobina, i nijedna osobina nije svojstvena bilo kojem spolu niti bi se trebala očekivati od bilo kojeg spola. Ipak, riječi “žensko” i “muško” još uvijek mogu biti od pomoći u opisivanju dva različita i suprotstavljena načina postojanja.

Za ljude svih spolova, i ženska energija i muška energija su nužne za utjelovljenje kako bi se osjećali kao kompletna osoba. Muškarci se obično potiču da se više poistovjećuju s muškom energijom, ali postoji velika radost u tome što se mogu prepustiti i biti fleksibilni. (Zapravo, važnije je nego ikad odgajati dječake bez rodnih stereotipa!) Isto tako, mnoge žene se još uvijek odgajaju s očekivanjima da budu ženstvene, ali postoje mnoge prednosti od toga da budu jasne, smjerne i progresivne.

Zašto mnogi od nas nisu u dodiru sa svojim ženskim principom?

U našoj kulturi, muška energija – budući da se često radi o napretku i kretanju naprijed – obično se “cijeni” više od ženske energije. To stvara osjećaj neravnoteže, kako individualno tako i kulturno. Kada precijenimo muškost, većinu vremena provodimo radeći, a vrlo malo odmarajući se, uzimajući godišnji odmor i spontano se povezujemo s drugima.

Precijenjena muškost također nas dovodi do toga da postanemo ovisni o stvarima koje je napravio čovjek, kao što su naši pametni telefoni i prijenosna računala, te manje vremena provodimo u prirodi ili izražavajući svoje kreativno ja.

Biti pretjerano muževni i nedovoljno ženstveni ostavlja mnoge od nas da čeznu za nečim drugim – nečim pomlađujućim, nečim divljim, nečim domišljatim, nečim spontanim.

Što zapravo čini mušku, a što žensku energiju? 

Svakodnevno radim coaching sa klijentima kojima je disbalans ove dvije energije u tijelu prouzrokovao probleme s hormonima ili probleme u odnosima, bilo da je u pitanju partnerski, poslovni ili prijateljski odnos. To me je potaknulo da kreiram radionicu za buđenje ženske energije “Energy Fit žena” koju održavam već godinama i tisuće žena su je pohađale.

Muška energija je pokretačka, eksplozivna, inicijativna, energija davanja, energija ambicije, energija ogromne snage i truda. Kada promatramo prirodu i muško i žensko tijelo, muško tijelo je predodređeno da puno više može izdržati i da je mnogo snažnije, izdržljivije i eksplozivnije, dok je žensko tijelo mnogo nježnije, blaže.

Ženska energija je sama po sebi suptilnija, nježnija, sporija, inertnija, i centriranija. Ženska energija slobodno teče i nije vezana pravilima; nije restriktivna i ne pridržava se društvenih normi. Intuitivni osjećaj i kreativnost uobičajeni su, uz suradnju i izražajnost.

Imamo obje energije u sebi, ali je muškarac u balansu kada je većinom u muškoj energiji, znači preko 50% do 80%, dok je žena u balansu i protočna ukoliko je preko 50% do 80% u ženskoj energiji.

Kako muška i ženska energija funkcioniraju u praksi?

U muško-ženskim odnosima je jako bitno da muškarac ima momenat inicijative, predlaganja, plana i davanja osjećaja sigurnosti, podrške i osjećaja da je što god da se dogodi on taj koji može da stvori i osigura. Žena treba imati osjećaj da može biti centrirana i da može ostati na jednom mjestu ukoliko je to neophodno ili potrebno u datom trenutku. 

Kao poduzetnica, dugo godina zagovaram sa druge strane samostalnost i to da žena treba biti samostalna i sposobna, ali smatram da treba imati pored sebe muškarca koji je sposobniji i jači od nje u smislu da se može na njega osloniti i da mu vjeruje, pogotovo u situaciji kada je u drugom stanju i treba da iznese novi život na svijet. 

Ako ste vi ta koja organizira večere, putovanja, izlaske, zvanja, bilo što što se odnosi na muško ženski odnos onda ste definitivno u muškoj energiji. Dobra vijest je da možete to promijeniti ako se želite osjećati kao žena i da budete u ženskoj energiji. Vidimo po rezultatima da li smo u balansu muško-ženske energije. Skladne veze i brakovi koji traju zavise od toga da li je muškarac u muškoj, a žena u ženskoj energiji. 

Izbalansiran muško-ženski odnos

Izbalansiran muško-ženski odnos se oslikava time što muškarac daje oslonac, sigurnost i materijalnu sigurnost, a žena daje emocionalnu podršku, kada mu se divi i na taj način inspirira svog muškarca da stvori još više. Nijedan muškarac koga sam ispitivala o energiji tvrdi da nije bio inspiriran da stvori za ženu koja zvoca, koja je nezadovoljna, koja mu govori da nije dovoljno dobar i da ona može nešto bolje od njega, koja mu govori: skloni se, ja to mogu bolje. Žene koje se natječu, pogotovo u muško-ženskom odnosu, su u muškoj energiji. 

Pogledajte da li imate izbalansiran odnos. Ako vi imate skladan partnerski odnos kojim ste zadovoljni onda samo razmislite da li ima još nešto od ovoga što čitate što možete uključiti, ako nema i ako ste zadovoljni, ništa ne mijenjajte, jer sve intuitivno radite kako treba. Međutim, ako postoji nešto čime niste toliko zadovoljni onda definitivno ima prostora da poboljšate neke stvari, uđete u drugu energiju.

Kako prepoznati muškarca u ženskoj energiji? 

Muškarac u ženskoj energiji je netko tko puno priča, a malo radi, netko tko ima velike planove, obećanja, vrlo često se predstavlja kao mačo tip, a djela su mu izuzetno oskudna. Ono po čemu to prepoznajete je tako što gledate stvaranje te osobe, da li kontinuirano stvara i šta je napravio u svom životu od rezultata. Pod time podrazumijevam cjelokupan život i sva životna područja – zdravlje, posao, duhovnost, financije, odnosi. 

Odakle početi ako ste žena u muškoj energiji?

Ako ste žena u muškoj energiji, vaš glavni zadatak je da naučite vjerovati u svog muškarca i prepustite mu inicijativu kako bi stvarao i osjećao se dobro. 

Evo nekoliko ideja odakle početi:

  1. Počnite da nosite štikle. Ne samo zato što u štiklama izgledate zgodnije i privlačnije, već zato što ćete morati da usporite! Nećete moći da trčite i nosite 100 vrećica iz nabavke, pa ćete rado prihvaćati pomoć.
  2. Izbacite stvari koje su iznošene i u kojima ne možete izaći van iz stana. Razmislite – zašto po kući nije važno kako izgledamo, avani je? Da li treba da se sređujemo samo kada netko drugi to gleda? Naravno da nam u kući treba biti udobno, ali treba uvijek da se osjećamo lijepo i privlačno, prvo sebi. 
  3. Meditirajte. Tek kada smirimo svoj um, tijelo i emocije, počinjemo da se vraćamo u balans. Zbog ogromnog adrenalina koji se luči uslijed stresa, mi mislimo da je normalno biti u brzini, žuriti i biti u “gasu”. Strpljenje i suptilnost su glavne odlike ženske energije.
  4. Izostavite zvocanje. Prihvaćanje odgovornosti za vlastiti život daje nam mogućnost da živimo svjesnu ljubav. Tada svjesno biramo svog partnera svakog dana i prihvaćamo ga sa svim vrlinama i manama. To možemo tek kada na isti način prvo prihvatimo sebe.
  5. Primajte. Ženska energija je energija primanja. Naučite da primite kompliment, poklon, pomoć, ljubav.

I zapamtite, svaka promjena zahtijeva vrijeme. Krenite polako, i samo nježno prema sebi.

S ljubavlju,

Lava Nikolić

Autor: Lava Nikolić, osnivačica Energy House, Energy Coach i Učitelj meditacije

Izvor: ekreator.hr

https://oazaznanja.com/licni-razvoj/zenska-energija-probudite-zenski-princip-u-sebi/

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje