1706

Poluspojeni par

Vikend ljubići

“Nisam, gospodine Douglas. Kako bih mogla? Pustili su me ući, što je bilo vrlo neljubazno. Vidjela sam cijelu obitelj, oca i majku, brata i sestre – buduću mladenku i mladoženju. Kakvo pleme! I sluge bez kraja. Kako mrzim hodati uz ono veliko stubište u dvorcu Eskdale, s onom regimentom slugu sa svake strane; a jedan djeluje drskije od drugog!”
“Mora da se nakupi strašno puno drskosti prije no što stigneš do odmorišta, draga moja; jer to je dugačko stubište.”
“Ne pričajte gluposti, gospodine Douglas”, reče njegova supruga oštro. “Neću im tako brzo opet doći. Ta mi je cijela kuća odvratna: lady Eskdale sa svojim razvučenim, opuštenim ponašanjem, i onim velikim šalom, i umišljenom kapom; i lord Beaufort, s crnim obrvama i sjajnim zubima. Lady Eskdale izgledala je staro kao Metuzalem, sa svom onom čipkom oko lica. Iznimno je ostarjela, gospodine Douglas. Nikad još nisam vidjela da se netko tako promijeni.”
“Misliš, Anne? Meni se činila vrlo zgodnom kad sam je jučer sreo u kočiji s ponijima.”
“Ah; ta kočija s ponijima; takve gluposti su tipične za nju. Sad su u modi kočije s ponijima, i ona je
krenula voziti. Nimalo me ne bi iznenadilo da čujem kako je slomila vrat. Zašto ne može izlaziti u briški dok je vozi kočijaš? A to da izgleda zgodno, to u njenim godinama baš nije vjerojatno. Lady Eskdale stara je koliko i ja, gospodine Douglas.”
“Ma nemoj”, zamalo je opet pobjeglo gospodinu Douglasu, a nakon kratke stanke domislio se da će ljubavni par biti sigurnija tema od ljepote lady Eskdale; već je previše puta u životu to isprobao. “Jesi li vidjela i Helen, draga moja?”
“Oh! Naravno. Pozvali su je. Dragica moja, kako je lady Eskdale rastezala, tako je sretna; i moraš vidjeti Teviota, on je tako drag; ne bih ga više voljela ni da je moj vlastiti sin. Pa su došli, dragica i njen dragi. Znaš kako mrzim te londonske muškarce, s brčićima i lančićima i uvredljivim prslucima, a lord Teviot je jedan od najgorih primjeraka te vrste koji sam ikad vidjela-”
“A Helen?” ponovi gospodin Douglas.
“Oh, Helen!” reče gospođa Douglas, pa zastane. Bila je u neposrednoj opasnosti da izrekne pohvalu, no
izbjegla je to s velikom spretnošću.


PRIDRUŽI SE I ČITAJ SVE NA SAJTU
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje