Kako svijet slavi Dan zaljubljenih?

Životni stil

Planetu je zahvatila euforija povodom Dana zaljubljenih, 14. februara. Mada je prvenstveno riječ o katoličkom prazniku, ovaj dan podjednako slave i pripadnici drugih vjera. Svaka kultura je dodala nešto svoje, ali zajednički imenilac je – ljubav.

Na Dan zaljubljenih najprije nas asociraju čokolade, bombonjere i cvijeće koje zaljubljeni daruju jedni drugima.

Poklanjanje crvenih ruža, kao simbola ljubavi, postalo je popularno i u arapskoj, indijskoj i kineskoj kulturi.

Japanke daruju jačem polu čokoladu, ali ne samo voljenom muškarcu, već poznanicima, kolegama, prijateljima… Mjesec dana kasnije, za takozvani Bijeli dan, Japanci damama poklanjaju bijelu čokoladu.

U Maleziji i Singapuru žene ispisuju svoje brojeve telefona na narandžama koje zatim bacaju u potok, reku ili jezero. Običaj je da muškarci koji pronađu voće, pozovu dame da zajedno pojedu narandže.

Pandan Danu zaljubljenih u Kini je Ćisi, ritual za udaju. Žene pripremaju hranu u nadi da će naći dobrog supruga, dok se mnogi parovi u hramovima mole za sreću u braku.

Mnoge Tajlanđanke baš na Dan zaljubljenih riješe da izgube nevinost. Čak 80 odsto djevojaka tada stupa u prvi seksualni odnos.

U Finskoj se na ovaj dan slavi prijateljstvo, pa se porodici i prijateljima daruju sitni pokloni, čokolade, šalju čestitke, a pošiljalac je anoniman.

Julijin i Romeov grad, Verona, tog dana je prepun pisama. Italijani ispisuju ljubavne poruke voljenima, a oni koji žele da pronađu srodnu dušu šalju pisma Juliji.

Mada se Pariz smatra najromantičnijim gradom na svijetu, 14. februar se dugo u Francuskoj slavio kao dan ljubavnika. Na ovaj dan Francuzi obnavljaju ljubavne zavjete, a u pokrajini Indre postoji selo koje nosi ime Svetog Valentina i ljubav se slavi tri dana.

Statistika kaže da se svake godine pošalje milijardu čestitki, proda više od 25 miliona bombonjera u obliku srca, a oko 73 odsto muškaraca kupuje cvijeće.

Gotovo 15 odsto Amerikanki šalje sebi cvijeće. Samo u SAD proda se čokolada u vrednosti od milijardu dolara i više od 189 miliona ruža!

Izvor: novosti.rs Foto: Guliver/Getty Images

http://www.ljepotaizdravlje.ba/ljubav_i_seks/ljubav/kako-svijet-slavi-dan-zaljubljenih

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje