Ljubaznost je sinonim za mudrost: Osobine plemenitih ljudi po mišljenju poznatog akademika

Životni stil
Danas svi žele biti uspješni i bogati, a malo ko želi biti plemenit. Danas, novac lakše otvara mnoga vrata nego ljubaznost i plemenitost. 
Novcem možete kupiti sve što želite. Oni koji se vode ovim stavom u životu su rijetko srećni. Jer sreća nije u novcu i uspjenu. Sreća je u malim stvarima,a istinsko bogatsvo je ono koje nosimo u sebi. Po mišljenju poznatog ruskog akademika Dmitrija Lihačova, plemenite osobe posjeduju 6 osobina.
1. Inteligentni su; Sposobnost održavanja dostojanstva, ne nametati drugima svoju tugu, ne kvariti tuđe raspoloženje, uvijek biti jednak u ophođenju s ljudima, biti uvijek prijateljski raspoložen i veseo prava je umjetnost. Ne postoji bolja “muzika u čovjeku” od skromnosti i sposobnosti da šuti, da ne izađe na prvo mjesto.
 2. Gramatički ispravano govore; Govor karakterizira osobu u većoj mjeri nego čak i njen izgled ili sposobnost ponašanja. Poboljšanje vašeg jezika ogromno je zadovoljstvo, ništa manje od dobrog odijevanja, samo jeftinije.
3. Ljubazni su; Po mišljenju ovog poznatog kademika ljubaznost je sinonim za mudrost. Mudrost je um u kombinaciji sa dobrotom. Um bez ljubaznosti je lukav. 4. Imaju izraženo samopoštovanje; Morate dostojno živjeti svoj život kako se ne biste sramili prisjećati ga se. Radi dostojanstva života, morate biti u mogućnosti odbiti mala zadovoljstva, ali i ona velika…
5. Vole ono što imaju; Voljeti svoju porodicu, svoje djetinjstvo, svoj dom, svoju školu, svoje selo, svoj grad, svoju zemlju, svoju kulturu je neophodno kako bi osoba doživjela moralno poravnanje. 6. Drži se svojih ciljeva; Kad osoba svjesno ili intuitivno odabere cilj, životni zadatak za sebe u životu, istovremeno nehotice procjenjuje sebe.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin – www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje