535

Neočekivana ljubav

Premium ljubavni romani

Ovo je već prevršilo meru. Potpuno smireno i odlučno Sintija Viberli je pocepala dve tek ispisane pozivnice. Odmah zatim je uzela majčin podsetnik i napisala je za nju poruku.
Pet minuta kasnije zalupila je vrata raskošne kuće, bacila koferče na slobodno sedište svog crnog sportskog jaguara” i velikom brzinom je izjurila kroz gvozdenu kapiju. Stara domaćica je već nedeljama ovo očekivala i zapitala se šta će gospođa Viberli da kaže kada se vrati na ručak.
Za to vreme devojka je jurila putem ka izlazu iz Londona kao da je neko goni. Do đavola sa venčanjem sa Džemsom, pomislila je i odmah je uključila radio, jer je želela da sve zaboravi. Želela je da od svega pobegne i odlučila je da spas potraži u jednoj normalnoj sredini, u kući njene tetke Margo, u Krojdonu. Samo ona će razumeti njene probleme i njenu odluku. Umirala je od želje da joj ispriča zbog čega joj se nedelju dana pred venčanje sve to nagomilalo u glavi da više nije mogla da podnese. Trebalo je ranije da pobegne, zaključila je ogorčeno.
Venčanje je trebalo da bude tiho i nenametljivo. Tako je u početku zamišljeno. I Džems je bio istog mišljenja, jer je mrzeo gužvu kao i ona, bar tako se činilo. Ali, kada se njena majka umešala, uključivši u pripremu venčanja njenog verenika, sve se promenilo. Nije postojala situacija koju njena majka ne bi iskomplikovala.
Prvobitno su planirali da se venčanje održi u najužem porodičnom krugu, a onda se polako počeo da pretvara u hepening od trista gostiju.
Jutros, čaša nezadovoljstva se prelila. Poruka njene majke bila je kratka. Tražila je od nje da ispuni poslednje dve pozivnice za, kako je rekla, drage prijatelje koji službeno dolaze iz Amerike. Pored svađe sa Džemsom od prethodne večeri, ovo više nije mogla da podnese.
Njen verenik je uvredio, jer nije mogao da shvati zbog čega ona želi da na medeni mesec odu u mirnu vilu na jezeru Štur, umesto u onu nesnosnu gužvu na Bahamima. Zinula je od iznenađenja kada je rekao.
– Ali dušo, ludo ćemo da se provedemo, jer nam Leslijevi ustupaju ceo bungalov.
Veoma dobro je znala da Leslijevi imaju nekoliko bungalova koje izdaju i da svake večeri organizuju žurke i disko igranke.
– Ali ja želim da budem sama sa tobom, zar ne shvataš?
– Naravno, najdraža, i ja jedva čekam da budemo sami, ali oni su prijatelji mog oca. Šta će da pomisle ako ih odbijemo?
Tada mu je u lice rekla da je nije briga ni za njegovog oca, njegove prijatelje, njenu mamu i mamino društvo. Na kraju je sve začinila rečima da sve ide do đavola. Još su joj u ušima odzvanjale njegove reči da „nije svesna šta govori” i da „treba dostojanstveno da se ponaša kao što priliči ženi muškarca pred kojim je uspešna karijera bogatog poslovnog čoveka”.
Novac. To je bila najdraža tema razgovora njene majke i Džemsa. I sada, eto, uz njih dvoje koji su bili istomišljenici u nečemu što je duboko prezirala, trebalo je da provede sav svoj život. Znala je da bi Džemsa, posle venčanja, mogla da promeni i nauči ga da u životu postoje i druge mnogo važnije stvari. Ali, o tome sada nije htela da razmišlja.
Neka im bude. Dok oni budu ispisivali poslednje pozivnice i naručivali bukete cveća iz najskupljih cvećara Londona, ona će sedeti kod tetke Margo i piće vrući kakao. Snaći će se oni i bez nje. A kada se posle svega vrati kući u pratnji tetke, venčaće se.
Usta su joj bila suva. lako joj je stomak bio prazan, jer ništa nije jela, nije mogla ni zalogaj da stavi u usta. Ali, zato joj je tečnost bila potrebna pa se kod prvog motela zaustavila i popila je kafu. Dva sata kasnije silazila je niz sporedni šljunkovit put prema tetkinoj kući. Pored njene ugledala je još jednu, poluizgrađenu i usporila je. Još jedna kuća, ovde? Ispred nje je stajao kamionet, a mešalica za beton je monotono radila. Nigde nije bilo žive duše.
Uzdahnula je. Nije mogla da pretpostavi da je nekome palo na pamet da ovde gradi kuću, jer ovo je bilo imanje njene tetke. Jedva je čekala da je vidi. Venčanje, Džems i London, sve je ostalo daleko iza nje.

Nastavak na strani 2
Kada je ugledala poznatu kuću polako je zaustavila automobil da ne bi dizala prašinu. Prišla je vratima i otvorila ih laktom.
– Tetka, to sam ja! – viknula je radosno.
Dva irska setera su istrčala iz kuće i lajanjem je pozdravila, motajući joj se oko nogu.
– Zdravo Domino, zdravo Kleo. Gde vam je…
Zastala je. Na vratima je stajao visoki muškarac čije hce nije mogla da vidi, jer je bilo u senci puzavice, zalazećeg sunca. Tada ga je čula kada je rekao.
– Dobar dan. Ko ste vi?
Dve stvari je odmah zapazila. Govorio je stranim akcentom i glas mu nije odavao dobrodošlicu.
Uspravila se i još uvek tapšući psa po glavi lagano je prilazila čoveku čije lice je htela dobro da vidi. Uhvatio je strah. Šta on ovde traži? Psi ga se nisu plašili, niti su režali na njega.
– A ko ste vi? – upitala je – ovo je kuća moje tetke i…
– Znam ja čija je ovo kuća, ali vas ne znam – rekao je nadmeno.
Glas mu je bio dubok. Govorio je tiho sa prizvukom koji je uneo
uznemirenje u njenom srcu. Živci su joj još uvek bili nadraženi da bi mogla da vodi smiren razgovor.
– Ja sam Sintija Viberli – odbrusila je. – Ovo je kuća moje tetke Margo. Gde je ona?
Okrenuo se bez reći i ušao u kuhinju da isključi štednjak na kome je zviždao lonac najavljujući da je čaj gotov. Više ga nije ispuštala iz vida. Ušla je za njim i prvi put ga dobro osmotrila. Zbog toga je na svoje iznenađenje postala još uznemirenija. Videla je dovoljno da bi osetila strah koji je obuzimao.
Bio je tamnoput, odeven u izlizane farmerke i razdrljenu košulju sa zasukanim rukavima koji su otkrivali snažne mišiće. Lice mu je bilo kao maska, drugačije nikako nije mogla da ga opiše. Izgledalo je nekako mračno, oštrih crta, sa duboko usađenim sivim očima. Više bi pristajao uz neku brodsku ribarsku kabinu nego u malu, urednu i čistu kuhinju. Kosa mu je bila crna i kratka.
Kad se okrenuo, upitao je.
– Hoćete li me prepoznati kad me idući put budete sreli?
Pocrvenela je i odmah se zbunila zbog svoje reakcije. Nije joj se
dopadao. Za to vreme on se smeškao očigledno uživajući u njenoj zbunjenosti.
– Ja sam Dejvid Langton i ovde sam kao gost vaše tetke – rekao je tiho. – upravo spremam čaj, pa vas rado pozivam na jednu šolju.

Uloguj se da bi vidio ostatak sadržaja.Molimo . Nisi član? Pridruži Se

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.