Na ivici tabua

Vikend ljubići

Seo je u staru stolicu za ljuljanje, podigao je noge na prozor i prineo kafu usnama. Uživao je u tome što može da radi šta god poželi.
Mogao je da isplovi, ali trebaće mu mnogo snage da upravlja jahtom od 25 metara ovog vetrovitog majskog jutra. Severno more je nemilosrdno. Možda je bolje da ponešto uradi u usidrenom brodu i da dan provede pecajući u luci. U tome je uživao.
Društvo mu nije potrebno. Duboko ga je pogodila Lisina smrt, ali nije suicidan. Osim toga, njegova žena umrla je pre skoro dve godine. Dosad bi trebalo da se navikao na pomisao da je nema.
Verovatno bi bilo tako, ali ga je ona s vremena na vreme progonila.
Prvi put ga je posetila mesec dana po sahrani. Luk je stajao kraj njenog groba i iznenada je osetio da neko stoji pored njega. Bila je to Lisa.
Gospode, koliko ga je uplašila! Za trenutak je čak pomislio da su slučajno sahranili pogrešnu ženu. Ali Lisin sportski automobil zapalio se prilikom sudara s cisternom, a DNK analizom dokazano je da je ugljenisani leš njegova supruga.
Jedino što je ostalo posle te nesreće bila je njena dizajnerska sandala. Verovatno je zato uvek imala samo jednu sandalu na nozi kad ga je posećivala u svetu živih, a Luk nije razumeo logiku svega toga.
Uvek je pred njim bila neozleđe-na, netaknuta. Pa zašto onda nema obe sandale na nogama? S vremenom je naučio da ignoriše ovu nelogičnost. Lisa je uvek pratila svoja pravila. I dalje je uživala u tome da ga provocira, kao i tokom njihovog trogodišnjeg braka. Jednostavno nije htela da ga pusti.
Luk je popio kafu, pa je ustao. Nije želeo da ostatak dana provede razmišljajući o tome šta bi bilo kad bi bilo. Ili da razgovara s duhom.
Osam sati kasnije raspoloženje mu se znatno popravilo. Čitavo prepodne proveo je radeći na brodu, a poslepodne ploveći po seve-rozapadnoj obali.
Vratio se kući noseći pun prtljažnik ribe i povrća. Naslonjen na frižider s bocom hladnog piva u ruci, čuo je škripu automobilskih guma po šljunkom posutom prilazu kući. Prokletstvo, pomislio je prilazeći prozoru. Niko osim njegovih najbližih nije znao gde je. Osim toga, nije bio raspoložen za društvo.
Neko je pozvonio.

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje