Neprocenjivi dragulj

Vikend ljubići

Lejda je beskrajno poštovala svoje roditelje, nikada im se nije suprotstavila, niti je odbila da im nešto učini, ipak, oni su svu pažnju posvećivah svojim sinovima.
Kako je vreme prolazilo, Lejdaje sve više uviđala da su, njeni roditelji, bili nestrpljivi da se ona uda, da ode iz kuće, i time oslobodi mesto zabudućc žene svoje braće. Vršili su posredan pritisak na nju, potpuno ignorišući to što je ona govorila da ne žeh da se udaje, niti da je zainteresovana za nekog momka.


Tada su rešili da uzmu stvar u svoje ruke.
Za ono, što je njen otac, Kader Erdenaj, smislio, Lejda je saznala jednog dana, dok je u svojoj sobi dopunjavala knjigu recepata i ilustrovala je prigodnim crtežima. Kroz prozor sobe je ugledala kako se pred dvorištem njihove kuće zaustavlja automobil, iz koga je prvo izašao njoj nepoznati stariji čovek, a potom i mladić, obučen u tamno odclo.
Iako nije ni slutila šta je bio razlog njihove posete, osetilaje nelagodnost i strepnju.

Veoma brzo je otkrila da je instinkti nisu prevarili.
Kada ju je otac pozvao da dođe u dnevnu sobu, znala je da nije nameravao samo da zatraži da skuva kafu i posluži goste. Po tome, kako suje pridošlice upadljivo odmeravale, shvatila je da su tu došh zbog nje.
– Lejda – oslovio ju je otac. – Ovo je gospodin Lmirhan Atakoglu, i njegov sin, Japin. Došh si iz Sudcnaza, kako bi te upoznali.
Dobar dan i dobrodošli! – Lejda ih je vrlo ljubazno pozdravila, skrivajući nelagodnost, od koje joj je utroba podrhtavala. – Hoćete li da skuvam kafu?
– Ja ću da skuvam kafu, a ti scdi sa gostima! – ubacila se Lejdina majka, Mervina, odlazeći u kuhinju.
Lejda je oprezno sela na stolicu i bojažljivo pogledala u svog oca.
– Pre nekoliko dana sam bio u poseti Emirhanu, koji je moj stari poznanik -počeo je njen otac svojim uobičajeno strogim glasom. – Iznenadio sam se kada sam shvatio da je njegov sin, Japin, već stasao za ženidbu. Rekao sam mu da i ja imam ćerku za udaju. Bili su zadovoljni kada su čuh ono, što sam im ispričao o tebi, ah su tražili da te vide i upoznaju. Neka Japin sada kaže šta ima.
– Učinila bi me veoma srećnim, Lejda, ako bi pristala da se udaš za mene! – počeo je Japin nadahnuto, očigledno zadovoljan otkrićem da je Lejda veoma lepo izgledala.

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje