Slatki nagoveštaj

Vikend ljubići

Lukas ju je mimo posmatrao, odlično razumevajući logiku, kojom se ona rukovodila. Njeno razmišljanje je bilo obojeno onim, što je smatrala primamim u životu: težnjom ka zaradi, ka lakoj zaradi. U takvoj psihologiji, svaka moralna dilema se doživljavala kao suvišna, svako osećanje kao balast.
Tereza je bila tipičan predstavnik onih ljudi, koji su njega, Lukasa, naterali da, od rođenog konformiste, postane običan mornar, sveden na elementarni život. Ti ljudi su dugo zagađivali njegov život, terajući ga da se ponaša u skladu sa opšte važećim, tržišnim vrednostima. Da bi zadovoljio nametnute standarde, potrošio je mladost upinjući se da bude uspešan, imućan i prilagođen visokom društvu.
U Terezinom svetu standardi su bili slični njegovom, ali su joj, kao ženi, dodatno nametnuli obavezu da bude udata, srećno i adekvatno. Sa te strane, mogao je da razume zašto se ustezala da javnosti izloži svoju devojačku usamljenost. Ono što mu je bilo neprihvatljivo, ticalo se njene namere da izmišljenim vereništvom prkosi svojim prijateljicama i time pokuša da pobedi sopstveno osećanje i zavisti prema njihovoj sreći.

U redu, Tereza – Lukas je konačno sa težinom u glasu izrazio svoju saglasnost. – Savršeno mi je jasno ono, što se od mene očekuje. Ići ću na tu zabavu u svojstvu tvog verenika i pretvarati se kako sam veoma srećan zbog toga.
Obećavam da te više neću zamarati nepotrebnim pitanjima.

Postani član i čitaj ovaj ljubić
Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje