Zašto nas toliko fascinira tragika u ljubavi?

Životni stil

Tragika je ono što nas fascinira u ljubavi. Čak je i važnija od same ljubavi jer daje slatkoću ili sol životu. Čovjek je njome opsesivno opijen jer dobiva na važnosti pošto se ne osjeća ništavnim. Bolje je osjećati tragiku nego ništavnost.

Ono čime se najviše bavimo jest  razmišljanje o stvarima i osobama koje nemamo. Kada dobijemo osobu koju nam se sviđa, već je nakon nekoliko mjeseci kritiziramo jer joj vidimo mane.

Stoga, kako ne bi upoznali tu istinu, uzdignuli smo mitsku tragičnost odnosa jer kada se dogodi tragičnost, imamo osjećaj da smo mogli voljeti toliko puno, ali vanjska se sudbina ispriječila i tako nismo uspjeli podijeliti ljubav s voljenom osobom.

Tragika je ono što nas fascinira u ljubavi. Čak je i važnija od same ljubavi jer daje slatkoću ili sol životu. Čovjek je njome opsesivno opijen jer dobiva na važnosti pošto se ne osjeća ništavnim. Bolje je osjećati tragiku nego ništavnost. Ne samo zbog toga što nam tragika daje ono mitsko i junačko, ona nam daje osjećaj kao na bojnom polju gdje smo sudjelovali u nečem velikom i važnom, njome smo dobili orden ili inicijaciju.

Tragični junak u antici je imao to mitsko značenje nesretne sudbine. Kršćanstvo je junaka pretvorila u mitsko biće svetosti koji je svoju žrtvu proživljavao kao žrtva i junački je pogibao kao mučenik u rimskim arenama, gdje je ponovno uzdignuta tragika.

Tragika se uzdiže kao i junačka žrtva, a marginaliza ljubav. Pisanje i govorenje o ljubavi u mitskom i tragičnom aspektu je prihvaćeno jer da nekom kažete da volite i da nemate problema u ljubavi, to znači da nešto nije u redu jer se ne mučite i ne doživljavate dramatičnost junaštva. Kada bolje pogledamo takve ljubavi, vidimo da je to zaljubljenost u mit, a da se parovi uopće ne poznaju, a kamoli da se žele upoznati s ovim sadržajima koji su kasnije glavni uzroci prekida.

Ovo uzdizanje mitskog, savršena je zamjena za svakodnevne odnose i upoznavanje partnera. Zato je ljudima danas lakše upoznati nekog sa strane kako bi ponovno mogli proživljavati mitsko i tako se na savršen način izbjegava susret s vezom i stvarnim upoznavanjem partnera.

Ako se već želi živjeti u bajci, onda je dobro shvatiti da u svim bajkama postoji vještica (arhetipska sjena) i da je netko mora pobijediti. Kako onda biti u vezi, a ignorirati da je potrebno nadvladati problem s kojim se svatko mora susresti i rješavati ga kako bi se moglo rasti.

Lijepo je ulaziti u mitske priče, ali još je ljepše spoznavati kroz partnerstvo.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

Nikola Žuvela: Muškarac i žena u procjepu

Knjiga o odnosima

Ova knjiga napušta sigurna uporišta jer jedino u drugačijem pogledu produbljujemo sebe i svijet. Ako nismo spremni za takav pogled onda smo se odlučili za uvjetovanu ljubav i odnos, tj. ja sam sretan i volim jedino ako vanjski uvjeti zadovoljavaju ono što društvo i moja maska govore da je ljubav.

Ova knjiga govori o ljubavi i odnosima i svemu onome što donosi krivu percepciju ljubavi.

Nikola Žuvela je stručnjak za jyotish i doktor filozofije koji se bavi pitanjima astrologije i odnosa već 25 godina.

 

https://atma.hr/tragika-i-prava-ljubav/


Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje